Plottwist! Mogelijk toch deze maand nog versoepelingen

Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Minister-president Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Er gloort weer een sprankje hoop aan de horizon. Ingewijden meldden zondag aan RTL Nieuws dat het demissionaire kabinet steeds positiever tegen eventuele versoepelingen aankijkt. Zo wordt er momenteel gesuggereerd dat winkels en terrassen per 28 april hun deuren weer mogen openen. Daarnaast zou ook de omstreden avondklok in de ban worden gedaan. Er zijn echter nog geen definitieve knopen doorgehakt.  

Er is werkelijk geen touw meer aan vast te knopen. Vorige week lekte uit dat het demissionaire kabinet voornemens was om op 21 april de eerste serieuze versoepelingen door te voeren. Tijdens de persconferentie maakten minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een abrupt einde aan deze hoop. De cijfers waren nog te slecht en Nederland is nog altijd niet over de piek van de derde coronagolf heen. “Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Dat is ook logisch met inmiddels meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 800 op de intensive care. En met ongeveer 160.000 besmettelijke mensen in ons land net zoveel als op de top van de eerste golf. Dat zijn cijfers die we niet zomaar weg kunnen gummen”, sprak de demissionaire premier Nederland toe.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Wel gaf Mark Rutte aan dolgraag te willen versoepelen. De VVD-bewindsman deelde mede dat het demissionaire kabinet per week zal bekijken of er eventuele versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. “De eerste stap zetten we als we zien dat we over de piek van de derde golf heen raken. Daarbij kijken we naar de dagelijkse ziekenhuisopnames. Als we over die piek heen raken durven we de risico’s van verdere versoepelingen aan. 21 april komt gewoon écht te vroeg. We bekijken het per week.”

Die datum kon dus officieel de prullenbak in worden gegooid. Premier Rutte noemde 28 april als nieuwe mogelijke versoepelingsdatum. Eind vorige week was de VVD-leider nog uiterst somber. Als de cijfers niet verbeteren zouden de eerste versoepelingen wellicht doorgeschoven worden naar mei. “We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen”, zei Mark Rutte tegenover RTL Nieuws. “We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend. Nu staat er met potlood 28 april in de agenda, dat gaat er ook zo weer uit als het dan niet kan. Anders wordt het 3 mei of 6 mei, en als dat niet kan 13 mei.”

Zondag kwam echter de mededeling dat er misschien toch versoepelingen voor 28 april mogelijk zijn. Volgens ‘ingewijden’ is het demissionaire kabinet positief gestemd. “De geluiden zijn na het Catshuisoverleg iets positiever geworden over wat er per 28 april mogelijk is”, zei politiek verslaggever Fons Lambie tegen RTL Nieuws. “De verwachting nu is dat de avondklok kan worden afgeschaft. De andere drie maatregelen kunnen versoepeld worden, maar wel onder een aantal voorwaarden.”

Helaas wist Fons Lambie ook te melden dat er nog geen definitieve knopen zijn doorgehakt. Er kan dus nog van alles veranderen. Dit is weer zo’n typisch gevalletje van eerst zien, dan geloven. Het demissionaire kabinet heeft de Nederlandse bevolking namelijk weleens vaker blij gemaakt met een dode mus. De heer Rutte voorop.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook