Ploumen blijft na verkiezingen liever in Tweede Kamer zitten

Lilianne Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA Lilianne Ploumen.

Lilianne Ploumen heeft niet de ambitie om na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen plaats te nemen in een nieuw kabinet. Hoewel ze haar eigen partij niet uitsluit voor regeringsdeelname, ziet ze voor zichzelf geen rol weggelegd in een nieuw kabinet.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 boekte de Partij van de Arbeid (PvdA) een spectaculaire verkiezingsoverwinning. Ze kregen acht zetels erbij en kwamen uit op een totaal van 38. De VVD werd echter de grootste partij tijdens deze verkiezingen met 41 zetels. Deze twee partijen waren samen goed voor 79 Kamerzetels, een meerderheid. Deze partijen sloten dan ook een regeerakkoord en Rutte II was geboren. 

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 rekende de kiezers massaal af met de PvdA. Deze partij zakte van 38 naar 9 Kamerzetels. In totaal moest deze partij 29 zetels inleveren met Lodewijk Asscher als lijsttrekker. Asscher kreeg echter nooit de kans om deze historische verkiezingsnederlaag goed te maken. Eerder dit jaar stapte hij op bij de PvdA, als gevolg van de toeslagenaffaire. 

Zijn vervanger werd Lilianne Ploumen. Onder haar vleugels gaat de PvdA de verkiezingscampagne in, om zoveel mogelijk zetels te bemachtigen. Ze is echter niet van plan om al te veel met deze zetels te doen. Zo liet ze bij WNL op Zondag weten dat ze liever in de Tweede Kamer wil blijven zitten, dan dat ze deelneemt aan een kabinet. “U overvalt me een beetje met de vraag, maar hoort mijn reactie. Ik zit na de verkiezingen liever in de Kamer dan in een nieuw kabinet. Ik kan vanuit de Kamer heel goed het PvdA-geluid laten horen.”

Deze uitspraak is natuurlijk geen hoopvolle boodschap voor de PvdA-kiezers, die in Ploumen de nieuwe minister-president van Nederland zien. In de Tweede Kamer heb je mijns inziens minder invloed, dan als je in het kabinet zit. Ook regeringspartijen, de meerderheid, hebben namelijk te maken met fractiediscipline. Als je dan een motie indient die niet goed valt bij de regeringspartijen, ben je bij voorbaat al kansloos. 

Deze uitspraak getuigt ook van weinig ambitie. De PvdA is van oudsher een grote partij en moet dus altijd het hoogste ambiëren. Dat geldt ook voor de lijsttrekker. Het is alsof Ajax aan het begin van volgend seizoen kenbaar maakt dat ze niet voor het kampioenschap gaan. Zelfs een one-issuepartij als de Partij voor de Dieren toont op dit punt meer ambitie dan de PvdA. Zouden de PvdA-kiezers zich niet afvragen wat ze ervoor terug krijgen als ze hun stem uitbrengen op Lilianne Ploumen? Gelukkig voor hen geven de recente peilingen vooralsnog niet aan dat meeregeren er überhaupt inzit voor deze partij. 

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook