Ploumen wil premie bij aankoop eerste woning

Lilianne Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA Lilianne Ploumen. Bron: Screenshot YouTube/PvdA

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen wil dat jongeren een premie van 5 procent ontvangen als ze hun eerste huis kopen. Deze premie kan oplopen tot maximaal 15.000 euro. Dit bedrag moet echter wel worden terugbetaald als de woning met winst wordt verkocht. Daarnaast wil Ploumen een flinke zak met geld investeren in de salarissen van zorgmedewerkers.

Het gaat nog altijd niet florissant met de Partij van de Arbeid (PvdA). De traditionele partij staat weliswaar op lichte winst in de peilingen, maar slaagt er maar niet in om een grote sprong te maken. Tijdens de verkiezingen van 2017 maakte de partij van lijsttrekker Lilianne Ploumen de grootste nederlaag in hun historie mee. De PvdA zakte van 38 naar 9 Kamerzetels.

De partij koos voor de oppositiebankjes en heeft inmiddels vier jaar oppositie gevoerd. Een flinke winst in de peilingen blijft echter uit. De PvdA kom in alle peilingen niet boven de vijftien zetels uit. Bij de NOS kiest Lilianne Ploumen er dan ook voor om de aanval te kiezen op demissionair minister-president Mark Rutte. “Ik vond het eigenlijk een heel slecht verhaal. De cijfers lopen op, de massagesalons gaan open, maar jongeren mogen maar één dag naar school, de universiteiten en de hogescholen blijven dicht?”, zei ze als reactie op de persconferentie van gisteravond.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Gelukkig komt de PvdA ook met eigen ideeën. Zo wil de partij jongeren een premie geven als ze hun eerste huis kopen. Deze premie is 5% van de totale koopprijs en kan oplopen tot maximaal 15.000 euro. Dit bedrag moet echter worden terugbetaald als het huis weer met winst wordt verkocht. “Dan kunnen we weer andere mensen helpen”, zegt Ploumen over haar voorstel.

Daarnaast is de kersverse lijsttrekker van mening dat ‘wonen een verdien model is geworden’. Ze hekelt het idee dat er mensen zijn zoals Prins Bernhard, die zo’n 590 woningen in hun bezit hebben. Ze wil dan ook dat er een belasting komt voor huurinkomsten. “Je hebt tenslotte maar één huis nodig om in te wonen.”

Daarnaast had Ploumen ook nog een mening over de zorg. Deze sector moet weer aantrekkelijker worden, vooral voor jongeren. Dat wil de PvdA-leider doen door een flinke zak met geld te investeren. De salarissen van zorgmedewerkers moet volgens haar omhoog. Een eerder voorstel om dit idee te bewerkstelligen kon echter niet op voldoende steun rekenen in de Tweede Kamer.

Natuurlijk is het zo dat een hoger salaris voor zorgmedewerkers het vak aantrekkelijker maakt. Zeker voor jongeren. Maar om te denken dat je met een flinke zak geld alle problemen oplost is natuurlijk een gotspe. Wellicht zou het helpen als een groot deel van de bureaucratische rompslomp eens wordt weggesnoeid. Ook de patiënt zal daar uiteindelijk meer baat bij hebben.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook