Premierschap Rutte steeds meer onder druk

VVD-leider Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/D66 VVD-leider Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/D66

De kans dat Mark Rutte nogmaals minister-president van Nederland zal worden, lijkt met de dag kleiner te worden. Na de aangenomen motie van afkeuring, lijken nu ook de politieke vrienden van de VVD-bewindsman hem in de steek te laten. Zo heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers tijdens het paasweekend aangegeven niet meer met Mark Rutte in zee te willen gaan.

Na ‘de nacht van Omtzigt’ zit demissionair minister-president Mark Rutte met een groot probleem. Hij is al zijn autoriteit kwijtgeraakt. Geen enkele partij in de Tweede Kamer heeft nog vertrouwen in zijn handelen. Zelfs voormalige coalitiegenoten hebben aangegeven niet meer met de VVD-bewindsman in zee te willen gaan. “En hier scheiden onze wegen”, beet voormalig formatiemaatje Sigrid Kaag de VVD-leider toe tijdens het formatiedebat.

De D66-leider besloot zelfs een motie van afkeuring tegen Mark Rutte in te dienen. “Twee weken na de verkiezingen moeten we vaststellen dat deze verkenningsfase is vastgelopen”, zei Sigrid Kaag bij het indienen van haar motie. “Mijn vertrouwen in de heer Rutte heeft vandaag een forse deuk opgelopen. De afstand tussen hem en mij is groter geworden. Dat betreur ik, maar ik neem het hem ook kwalijk. Ik keur ook af dat de heer Rutte over collega Omtzigt heeft gesproken. Ik heb mijn twijfels over de ontkenning en de verdediging. Daarom dien ik vandaag een motie van afkeuring in.”

Met deze motie van afkeuring werd de bal weer bij Mark Rutte neergelegd. Hij zei deze motie ter harte te nemen, maar door te willen gaan als minister-president van Nederland. “Ik ga mijn stikende best doen om het vertrouwen te herstellen”, zei VVD-leider Rutte tegen de verzamelde pers.

Tijdens het paasweekend raakte hij echter een belangrijke bondgenoot kwijt. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt dat er ‘te veel gebeurd is’. “Dat er was gesproken over een ‘functie elders’ voor Pieter Omtzigt was voor onze fractie al niet te verteren. Er werd hardop gefantaseerd over hoe je een kritisch en vasthoudend Kamerlid weg kunt krijgen. Dat is niet één incident, maar een uiting van een dieper liggend probleem, van een cultuur die niet deugt, van macht die geen tegenmacht duldt. Daar kwam deze week bij dat Rutte heeft gelogen: hij had wél over Omtzigt gesproken, terwijl hij dat eerder ontkende”, zei Segers tegen het Nederlands Dagblad.

Na deze harde woorden van Gert-Jan Segers, besloot SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen de druk maar eens op te voeren. “Het zou de komende tijd moeten gaan over wie deze VVD, met deze Mark Rutte, aan een meerderheid zou helpen. De SP zal dat in ieder geval niet gaan doen. Ik vind het wél heel goed dat Gert Jan Segers duidelijkheid verschaft, ik zou juist andere partijen op willen roepen om dat ook te doen”, zei Marijnissen bij WNL op Zondag.

Met deze felle bewoordingen komt de positie van Mark Rutte steeds meer onder druk te staan. Op een handjevol VVD-prominenten na, die in de media krampachtig de naam van Rutte proberen hoog te houden, lijkt de demissionaire premier al zijn politieke vrienden te zijn kwijtgeraakt. De kans dat Mark Rutte wederom het premierschap zal vervullen, lijkt met de dag kleiner te worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook