PvdE schrikt van kandidaat-Kamerlid; nummer drie bakt piemeltaarten

Arnoud van Doorn in Haagse gemeenteraad. Bron: Screenshot YouTube/Omroep West Arnoud van Doorn.

De omstreden politicus Arnoud van Doorn is het wel gewend om in opspraak te raken. Nadat hij in 2014 werd veroordeeld door de rechter voor het lekken van geheime documenten en de verkoop van softdrugs aan minderjarigen, is zijn partij opnieuw in opspraak geraakt. Zijn eigen kandidaat-Kamerlid is bakker en bakt onder andere piemeltaarten. Van Doorn is hier echter niet van gediend.

Arnoud van Doorn begon zijn politieke carrière als fractiemedewerker van de Lijst Pim Fortuyn in de gemeenteraad van Den Haag. In 2009 maakte hij de overstap naar de Haagse PVV, de partij van Geert Wilders. Vanaf dat jaar bezette hij de zesde plaats op de kandidatenlijst van die partij.

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 behaalde de PVV acht zetels. Van Doorn mocht dus namens die partij zitting nemen in de gemeenteraad van Den Haag. Hij bleef daar echter niet lang zitten.

In 2011 werd Arnoud van Doorn namelijk uit de fractie geknikkerd, omdat hij ‘slordig was in het bijhouden van de boekhouding‘. Later bleek echter dat Van Doorn geld uit de partijkas van de PVV had gegraaid en dat gebruikte voor privébetalingen.

Dit is echter niet het enige wat de oud-PVV’er op z’n kerfstok heeft. In 2013 werd Van Doorn zelfs opgepakt door de politie, omdat hij geheime stukken naar een journalist van het Algemeen Dagblad zou hebben gelekt. Daarnaast werd de dubieuze politicus door de politie verdacht van het verkopen van softdrugs aan minderjarigen. Van Doorn werd in 2014 door de rechter veroordeeld tot 240 uur schoffelen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Ondertussen maakte Arnoud van Doorn ook op persoonlijk terrein een opmerkelijke sprong. De oud-PVV’er had zich namelijk bekeerd tot de islam. “Ik ben me gaan verdiepen in de koran. En langzaam aan is het besef doorgedrongen dat dat mij wel ligt”, zei hij daarover tegen Omroep West.

Na al deze hectiek sloot Van Doorn zich aan bij de Partij van de Eenheid. Dit is een op de islam geïnspireerde partij, waar Abdoe Khoulani dan nog de scepter zwaait. In 2014 haalde deze partij een zetel in de Haagse gemeenteraad, waardoor alleen Abdoe Khoulani daar zitting in mocht nemen. Hij trok zich echter terug vanwege ‘persoonlijke omstandigheden‘. Hij kwam onder vuur te liggen nadat zijn steun had betuigd aan ISIS. Arnoud van Doorn werd fractievoorzitter.

Piemeltaarten

De Partij van de Eenheid zit nog steeds in de gemeenteraad, maar doet dit jaar een gooi naar de landelijke politiek. Zo doet de partij mee aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Gister werd de partij echter opgeschrikt door kandidaat-Kamerlid Jolisa Brouwer, nummer drie op de kandidatenlijst.

Brouwer is namelijk bakker van beroep en bakt onder andere piemeltaarten. Volgens het Algemeen Dagblad zijn deze baksels bedoeld voor feestjes, maar worden ze ook gebruikt in de pornoindustrie. Arnoud van Doorn heeft geen goed woord over voor de zoete lekkernijen. “Wij nemen hier afstand van. We wisten niet dat ze deze taarten bakte. Hadden we het wel geweten, dan was ze nooit op de lijst gekomen.”

Jolisa Brouwer zelf snapt de ophef niet zo goed. Daarbij benadrukt ze dat ze nooit een geheim heeft gemaakt van haar werk. De foto’s waren altijd in het openbaar te zien op haar eigen website. “We leven in Nederland en niet in de middeleeuwen”, zegt ze tegenover het AD. “Als je al niet eens meer een piemeltje of een poesje mag bakken.”

‘Na goed overleg’ met fractievoorzitter Arnoud van Doorn heeft Brouwer vandaag besloten om er de brui aan te geven. Ze trekt zichzelf terug als kandidaat-Kamerlid namens de Partij van de Eenheid. Maar wat een mens überhaupt mankeert om zich aan te sluiten bij deze partij, blijft natuurlijk een groot raadsel.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook