PVV, JA21 en Code Oranje willen leger inzetten: “Stop dit en grijp in Rutte”

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders aan het werk in de Tweede Kamer.

Na drie dagen van vernielingen, plunderingen en agressie tegenover de politie, is voor veel politieke partijen de maat vol. Via social media maken PVV, JA21 en Code Oranje duidelijk dat ze niet schromen om het leger in te zitten. Volgens hen heeft de politie onvoldoende capaciteit en moeten de rellen direct stoppen.

Sinds de invoering van de avondklok is het niet meer rustig geweest in Nederland. Al drie dagen krijgen verschillende steden te maken met rellen. De relschoppers plunderen en plegen vernielingen. Daarnaast wordt de politie bekogeld met stenen, worden auto’s in brand gestoken en zijn zelfs ziekenhuizen niet meer veilig.

Op Urk werd een teststraat van de GGD in brand gestoken, in Enschede werd een ziekenhuis bekogeld en maandag werd in Den Bosch wederom een ziekenhuis aangevallen door relschoppers. In Rotterdam zijn winkels van ondernemers zelfs vernield en geplunderd.

De roep om een stevige aanpak om deze relschoppers hard aan te pakken klinkt daarom ook steeds luider. Vooral rechtse partijen zien graag dat de relschoppers stevig worden aangepakt. Geert Wilders riep via Twitter demissionair minister-president Mark Rutte op om zelfs het leger in te zetten. “Nederland. Het – vaak allochtoon – tuig maakt ons land kapot. Ze hebben niets met Nederland. Ze delen onze waarden niet. Stop dit en grijp in @MinPres Rutte voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt. Stop het nu. Zet ons leger in. Nu.”

Geert Wilders is echter niet de enige politicus die graag ziet dat het leger wordt ingezet. Ook de nieuwe partij JA21 liet dinsdagochtend via Twitter weten dat wat hun betreft het leger mag worden ingezet. “@Eerdmans ‘Ik spreek mijn absolute steun uit aan al die agenten die gisteren wederom met fysieke en verbale agressie te maken kregen van een horde idioten. Oppakken, hard straffen en financieel aanpakken. Wat #JA21 betreft mag zelfs het leger ingezet worden.”

En ook oud-PVV’er Richard de Mos, de lijsttrekker van de kersverse nieuwe partij Code Oranje, oppert om het leger in te zetten. “De politie heeft een gigantisch capaciteitsprobleem en nu relschoppers geweld gebruiken, plunderen en vernielen, moet het leger worden ingezet bij protesten die uit de hand lopen.”

Demissionair minister-president Mark Rutte heeft nog niet gereageerd op de voorstellen van andere partijen om het leger in te zetten. Wel heeft hij maandagochtend gereageerd op de rellen. Een journalist stelde hem de vraag of de inzet van het leger een eventuele oplossing zou kunnen zijn tegen de rellen. “Nee jongens, we gaan het stap voor stap bekijken. De politie heeft zeer adequaat opgetreden”, zei hij over deze kwestie.

Update

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdagochtend te kennen gegeven dat het kabinet niet van plan is om het leger in te zetten. “We blijven gewoon doen wat we nu doen. Er zijn veel aanhoudingen geweest, lik op stuk. Mensen komen hier niet mee weg. Er komt een snelrechtregeling, waar we onvoorwaardelijke celstraffen gaan eisen.”

Ook de avondklok blijft gewoon gehandhaafd als het aan het kabinet ligt. Volgens minister Wopke Hoekstra moet er niet toegegeven worden aan de relschoppers. “We gaan niet capituleren voor paar idioten die zich op deze manier misdragen.”