Rechter wijst verzoek van PvdD omtrent poststemmen af

Esther Ouwehand in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/Partij voor de Dieren Esther Ouwehand in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/Partij voor de Dieren.

De rechter heeft vandaag geoordeeld dat het demissionaire kabinet een scheiding mag aanbrengen wie er tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen zijn stem mag uitbrengen per post. Alleen zeventigplussers kregen dit recht van de overheid in handen, omdat de regering van mening is dat deze groep het meeste risico loopt. De Partij voor de Dieren was echter van mening dat deze scheidslijn het gelijkheidsbeginsel ondergraaft en besloot zelfs om naar de rechter te stappen. Ze kwamen echter van een koude kermis thuis.

De aankomende Tweede Kamerverkiezingen zorgen nog steeds voor kopzorgen in politiek Den Haag. Er zijn steeds meer geluiden te horen die de verkiezingen willen uitstellen. Zo vrezen verschillende burgemeesters dat het feest van de democratie zal resulteren in hogere besmettingscijfers. Daarnaast maken zij zich zorgen over de veiligheid van vrijwilligers, die werkzaam zullen zijn in de stembureaus.

Verkiezingen

Vrij snel daarna deed ook het Outbreak Management Team een duit in het zakje. Zij verwachten namelijk een derde ‘coronagolf’. Deze zou z’n piek zou kunnen kennen halverwege maart. Precies de datum waarop wij in het stemhokje onze stem mogen uitbrengen. “Krijg je dan een piek, dan is dat een heel slecht moment om veel mensen bij elkaar te brengen, zoals bij verkiezingen”, zei OMT-lid Marc Bonten (arts-microbioloog) daarover tegen NRC Handelsblad. “Het gaat om de vraag: welk epidemiologisch risico ben je bereid te nemen?”

Als klap op de vuurpijl besloot ook Diederik Gommers zich met deze kwestie te bemoeien. Ook hij ziet de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen halverwege maart niet zitten. “Ik vind het een ongelukkig tijdstip. Wat is erop tegen om het vier tot zes weken uit te stellen?”, vroeg Gommers zich hardop af bij radioprogramma Virusfeiten van NPO Radio 1. Demissionair minister-president Mark Rutte had echter al aangegeven geen advies bij het OMT te zullen inwinnen omtrent dit vraagstuk. Gommers riep het OMT echter op om een ongevraagd advies uit te brengen.

Poststemmen

Het is nu de taak van de overheid om de juiste voorwaarden te scheppen, waardoor de kiezers op een veilige manier hun stem kunnen uitbrengen. In navolging hiervan, laaide de discussie omtrent poststemmen weer op. Nu het coronavirus z’n intrede in Nederland heeft gedaan, is onlangs door het kabinet besloten dat alle mensen boven de zeventig ook hun stem per post mogen uitbrengen.

Over dit besluit is onenigheid ontstaan. Groepen mensen met een zwakke gezondheid willen namelijk ook hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen, maar mogen dat niet per post doen. De Partij voor de Dieren (PvdD) was het dan ook niet eens met deze beslissing en besloot zelfs om naar de rechter te stappen. Zij zijn van mening dat ook andere groepen mensen die extra vatbaar zijn voor het coronavirus, de mogelijkheid moeten hebben om per post hun stem uit te brengen.

Rechter

De rechtbank oordeelde vandaag anders. De rechter was van mening dat het demissionaire kabinet het onderscheid tussen zeventigplussers en andere groepen mensen mocht maken. De partij van fractievoorzitter van Esther Ouwehand laat aan de Telegraaf weten zich niet te kunnen vinden in dit oordeel en deze uitspraak nog te bestuderen. Ze zijn van mening dat dit onderscheid het gelijkheidsbeginsel ondergraaft.

Daarnaast is onlangs gebleken dat poststemmen niet geheel zonder risico’s is. Zo organiseerde Leer Zelf Online een experiment in Den Haag omtrent dit onderwerp. De uitslag was schokkend. Meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen zou bij de echte verkiezingen ongeldig worden verklaard. “Wat ik ernstig vind, is dat de mensen dachten dat ze alles goed hadden gedaan. Ze waren opgelucht, waren blij en vonden het allemaal eenvoudig. Als deze aantallen zich landelijk vertalen, dan wordt het een drama”, zei Jacques de Wit van Leer Zelf Online daarover tegen Omroep West. Dit experiment is mijns inziens hét bewijs dat stemmen per post niet zaligmakend is. De overheid zal dus echt met iets beters op de proppen moeten komen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!