Rekenkamer maakt gehakt van teruggedraaide verhuizing marinierskazerne

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. Bron: Screenshot YouTube/FVD Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. Bron: Screenshot YouTube/FVD

De Algemene Rekenkamer heeft in een vernietigend rapport uitgehaald naar de Nederlandse overheid. De teruggedraaide verhuizing van de marinierskazerne in Doorn heeft de Nederlandse overheid bijna één miljard euro gekost. Volgens het vandaag verschenen rapport zijn er onnodige kosten gemaakt die voorkomen hadden kunnen worden, als er ‘zorgvuldige besluitvorming’ was toegepast. 

De Nederlandse overheid is er wederom in geslaagd om een flinke zak met geld te verbrassen. In 2012 was het toenmalige kabinet voornemens om de marinierskazerne in Doorn te verhuizen naar Vlissingen. Uiteindelijk werd de geplande verhuizing afgeblazen. Verschillende mariniers zagen de verhuizing ook niet zitten. Als reactie hierop ontstond er zelfs een ware leegloop. De omstreden verhuizing werd uiteindelijk van tafel geveegd, tot grote woede van Zeeland. Om de geannuleerde verhuizing te compenseren besloot de overheid om de provincie ruimhartig te compenseren.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

De Algemene Rekenkamer heeft deze gehele kwestie onder de loep genomen. Vandaag verscheen het rapport, genaamd: ‘Uit het vizier’. De conclusies van dit onderzoek zijn niet mals. De Rekenkamer heeft geconcludeerd dat de teruggedraaide verhuizing de Nederlandse overheid bijna 1 miljard euro méér heeft gekost dan vooraf werd verwacht. ‘De extra kosten waren deels te voorzien geweest en ‘vermijdbaar’’, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

“Het is ontluisterend dat wij moeten concluderen dat als gevolg van onzorgvuldige besluitvorming, het niet volgen van eigen normen en vanwege deels voorzienbare en vermijdbare meerkosten door het Rijk inmiddels een kleine 1 miljard euro meer moet worden uitgegeven dan in 2012 aan de Tweede Kamer is voorgesteld”, aldus de Algemene Rekenkamer. Dit orgaan voegde er nog eens aan toe dat er onnodige kosten zijn gemaakt die voorkomen hadden kunnen worden door ‘zorgvuldige besluitvorming’.

Volgens het AD heeft demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie aangegeven ‘intern een start te maken’ met het verbeteren van ‘de informatiehuishouding en transparantie’. Van fouten kan je leren, zullen we maar zeggen. Gelukkig heeft dit geintje de belastingbetaler ook maar slechts één miljard euro gekost. Wat zijn wij toch gezegend met onze zorgvuldige beleidsbepalers.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook