Rellen omtrent avondklok; politici spreken afschuw uit

GGD teststraat in brand. Bron: Screenshot Omroep Flevoland

De invoering van de avondklok in Nederland gaat gepaard met veel weerstand. Sinds afgelopen weekend zijn er op verschillende plekken demonstraties en rellen geweest. Politici spreken er schande van, maar sommigen konden het toch niet nalaten om een sneer uit te delen richting hun collega’s.

Sinds de invoering van de avondklok op zaterdag 23 januari is het niet meer rustig geweest op straat. Zo waren op diezelfde zaterdag in Rotterdam al de eerste demonstranten aangehouden die weigerden om zich te houden aan de nieuwe maatregel van het kabinet. Op Urk werd zelfs een teststraat van de GGD in brand gestoken.

Waar het zaterdagavond al onrustig was, sloeg zondag de vlam pas echt in de pan. In Eindhoven ontstonden er rellen waarbij ook de nodige vernielingen plaatsvonden. Zo spreekt Omroep Brabant van ‘ingegooide ruiten, vernielde auto’s, geplunderde winkels en overal glas‘. Ook werd de politie bekogeld met stenen.

Eindhoven was echter niet de enige stad die zondag het decor vormde voor rellen. Ook in Amsterdam, Den Haag en Tilburg kwamen relschoppers in aanraking met de politie. In Enschede werd zelfs een ziekenhuis bekogeld.

Politici

Verschillende politici waren er als de kippen bij om het geweld van de relschoppers te veroordelen. Dat deden ze veelal op social media. Zo schreef GroenLinks-leider Jesse Klaver op Twitter dat het geweld direct moest stoppen. “Onacceptabel wat er op dit moment gebeurt in Eindhoven, in Amsterdam en al helemaal wat er gisteren gebeurde op Urk. Blijf met je poten van de politie, de GGD en journalisten af.”

Daarna richtte Klaver zijn pijlen op partijen als PVV en Forum voor Democratie. “Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is. Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS ‘nepnieuws’ te noemen, het is levensgevaarlijk.”

Daarbij sprak Jesse Klaver zijn collega Geert Wilders direct aan met de oproep om zich uit te spreken tegen de rellen. “Onacceptabel, ondemocratisch en ronduit gevaarlijk. @geertwilderspvv grijp in!”

Geert Wilders

Ook PVV-leider Geert Wilders liet gisteravond van zich horen en riep de relschoppers op om direct te stoppen met het gebruiken van geweld. Ook hij deed dat via Twitter. “Eindhoven, Urk of Amsterdam: kappen met dat geweld!”

Daarna richtte Wilders het woord tot Jesse Klaver. De PVV-leider kon het niet nalaten om terug te sneren naar de fractievoorzitter van GroenLinks. “En dat geldt natuurlijk ook voor de bontkraagvriendjes van @jesseklaver uit de Schilderswijk: wegwezen!”

Voorbode

Verschillende politici vliegen elkaar dus in de haren omtrent de rellen van afgelopen weekend. Het zijn echter de 25 burgemeesters die vandaag met elkaar vergaderen over hoe ze de avondklok verder willen handhaven. Er wordt echter gevreesd dat de onrust niet snel verdwenen zal zijn.

“De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is”, zegt hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond tegenover Nieuwsuur. “Ik hoop dat het eenmalig was, maar ik ben bang dat het een voorbode is geweest voor de komende dagen en weken.”