Richard de Mos ageert tegen Rutte: ‘Machtsmisbruik’

Richard de Mos. Bron: Screenshot YouTube/Hart voor Den Haag Richard de Mos. Bron: Screenshot YouTube/Hart voor Den Haag

Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos heeft het helemaal gehad met Mark Rutte en beticht hem nu zelfs van machtsmisbruik. Hij verwijt de demissionaire premier dat er ineens versoepelingen komen nu de Tweede Kamerverkiezingen steeds dichterbij komen.

Tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen doen er een recordaantal van 37 politieke partijen mee. Code Oranje is een van hen. Oud-PVV’er Richard de Mos doet een gooi om een plekje in de Tweede Kamer te verwezenlijken. In de verkiezingscampagne is hij er dan ook niet vies van om hier en daar een sneer uit te delen.

Zo opende Richard de Mos eerder deze maand de aanval op demissionair minister-president Mark Rutte. Hij vindt dat Rutte vooral grossiert in loze beloften. Hij ziet dan ook het liefst dat premier Mark Rutte tijdens de aankomende verkiezingen wordt weggestemd. “Rutte (VVD) is ‒ met de mensonterende toeslagenaffaire in het achterhoofd ‒ gewoon lijsttrekker van de VVD gebleven. Dat toont aan dat het hem puur om macht gaat, en daar doet hij dan ook alles voor. We kennen Rutte daarom voornamelijk van zijn talloze gebroken beloften: ‘immigratiebeperkende maatregelen’ betekende bij Rutte 750.000 nieuwkomers. Ook worden er ‒ zonder draagvlak bij de bevolking ‒ windmolens neergezet”, zei De Mos in een interview met De Dagelijkse Standaard.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

“Daarnaast is zijn coronabeleid zwalkend en slecht voor de BV Nederland. Rutte heeft de zorg kapotbezuinigd, en politie en leger uitgehold. Het mkb is vergeten en de horeca opgegeven. En werkend Nederland kon fluiten naar die €1.000. Rutte staat het verst van mij af. Stem hem weg!”

Gisteren ging Richard de Mos een stapje verder. Hij hekelde de boodschap die Mark Rutte tentoonspreidde tijdens de persconferentie van afgelopen dinsdag. De Code Oranje-lijsttrekker beticht de premier zelfs van machtsmisbruik. “Je ziet nu de verkiezingen in aantocht zijn dat Rutte toch meer gaat versoepelen en daarmee goede sier probeert te maken. Dat is het misbruiken van de macht die hij heeft”, zei Richard de Mos bij NPO Radio 1.

Het begint er echter op te lijken dat Code Oranje voorzichtig in paniek aan het raken is. De partij doet het goed op social media, maar dat lijkt zich nog niet te vertalen naar de peilingen. De partij van Richard de Mos blijft structureel schommelen tussen de 1 en 0 Kamerzetels. Directe concurrent JA21 doet het wat dat betreft beter met structureel drie zetels in de peilingen.

Het lijkt er zelfs op dat Richard de Mos steeds heviger om zich heen gaat slaan, hoe meer de Tweede Kamerverkiezingen naderen. Een beetje verkiezingsretoriek hoort erbij, maar overdaad schaadt. En dat zou geen recht doen aan het prachtige verkiezingsprogramma dat Code Oranje heeft opgesteld.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook