Rob Jetten (D66) wil EU-lidmaatschap in Grondwet verankeren

Rob Jetten. Bron: Screenshot YouTube/D66 Rob Jetten tijdens D66-congres.

Als het aan Rob Jetten van D66 ligt, wordt het Nederlandse EU-lidmaatschap opgenomen in onze Grondwet. Hij wijst onder andere naar de gevolgen die de Brexit met zich mee heeft gebracht. Als het aan hem ligt zal Nederland nooit datzelfde lot overkomen.

Sinds jaar en dag is D66 een warm pleitbezorger van de Europese Unie. Sinds Rob Jetten in 2018 werd gebombardeerd tot fractievoorzitter, heeft deze trend zich doorgezet. Nu gaat Jetten zelfs een stapje verder. Hij wil het EU-lidmaatschap laten verankeren in de Grondwet. “Een dubbel slot op de deur zodat we op een zorgvuldige manier omgaan met de Europese Unie, waar we zo veel geld aan verdienen”, zegt Jetten aan tafel bij Goedemorgen Nederland.

Het is alom bekend dat tegenwoordig een grote stroming in Nederland voorstander is van een Nexit. Politieke partijen als PVV en FVD maken regelmatig de blits met hun Nexit-standpunten. Uit onderzoek van I&O Research blijkt zelfs dat zo’n 20% van de Nederlanders een Nexit zien zitten. D66 ziet een eventuele uittreding van Nederland echter niet zitten. Rob Jetten wijst daarbij naar de puinhopen die de Brexit heeft veroorzaakt. Zo’n ‘politieke oprisping’ wil hij in Nederland voorkomen. “Door in de Grondwet de Europese Unie op te nemen, kun je ook met elkaar afspreken: als we uit de Unie willen, doen we dat ook op een ordentelijke manier. Met een fatsoenlijke route waarover gedebatteerd moet worden en met plannen, waardoor je niet ondoordacht uit die Unie stapt”, zegt Rob Jetten bij WNL.

Daarbij wijst Jetten erop dat de Europese Unie ontzettend veel geld voor Nederland oplevert. Hij benadrukt dat meerdere landen ook hun EU-lidmaatschap hebben opgenomen in de Grondwet. Rob Jetten wijst echter niet naar de andere kant van de medaille. Hoe meer soevereiniteit je overdraagt aan de Europese Unie, hoe minder je als regering over je eigen land te zeggen krijgt. Bij te veel machtsoverdracht zal de EU zich mijns inziens stelselmatig bemoeien met nationaal beleid. Precies de bemoeienis waar niemand op zit te wachten.

Het is echter de waarheid als een koe dat de Europese Unie ontzettend belangrijk is, zeker vanuit economisch perspectief. Er is dan ook niemand die bepleit dat er niet samengewerkt moet worden met andere Europese landen. Samenwerking is echter heel wat anders dan soevereiniteit overhevelen aan Brussel. Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat de EU enkel geld oplevert. Naast soevereiniteit wordt er ook nog weleens een flinke zak met geld overgedragen aan de EU.

Kortom: werk samen met de Europese Unie waar samengewerkt moet worden, maar beperk hun bemoeienis. De EU hoeft geen vinger in de pap te hebben als het over ons nationale beleid gaat. Minder bemoeienis vanuit Brussel zou al een hele opluchting zijn. Het EU-lidmaatschap moet mijns inziens dan ook niet worden opgenomen in onze Grondwet. Ben alleen bang dat een internationaal georiënteerde lijsttrekker als Sigrid Kaag daar heel anders over zal denken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook