Rob Jetten wil af van ‘betuttelende’ bedenktermijn bij abortus

D66-Kamerlid Rob Jetten. Bron: Screenshot YouTube/D66 D66-Kamerlid Rob Jetten. Bron: Screenshot YouTube/D66

D66 wil de verplichte bedenktermijn bij abortus zo snel mogelijk van tafel vegen. Vrouwen die abortus overwegen worden door hun arts eerst naar huis gestuurd met vijf dagen bedenktijd, alvorens de arts met de ingreep begint. Uit onderzoek blijkt echter dat deze bedenktermijn vaak als een last wordt ervaren. Volgens Kamerlid Rob Jetten is het de hoogste tijd om deze wetgeving te veranderen. 

Al jaren wordt er hevig gediscussieerd over de verplichte bedenktermijn voor vrouwen die abortus overwegen. Vrouwen die zich melden bij een abortuskliniek worden na het eerste gesprek met de arts terug naar huis gestuurd met vijf dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is wettelijk verplicht. D66 wil van deze ‘betuttelende’ wetgeving af. Vandaag dient Kamerlid Rob Jetten een initiatiefwet in.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Het idee om de verplichte bedenktermijn overboord te kieperen komt echter niet uit de lucht vallen. Abortus valt officieel onder de Wet afbreking zwangerschap (Wafz). Deze wet is vorig jaar geëvalueerd door onderzoeksbureau Pro Facto en het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. Een van de grote conclusies was dat deze bedenktermijn vaak wordt ervaren als belastend.

Rob Jetten dient zijn initiatiefwet op het juiste moment in. Twee maanden geleden nam de Tweede Kamer namelijk een motie aan die de verplichte bedenktermijn al buitenspel zette. VVD, PVV, SP, D66, Partij voor de Dieren, 50Plus, Forum voor Democratie, Krol en Van Kooten stemden destijds voor deze motie. CDA, Denk, ChristenUnie en SGP stemden tegen.

Volgens Jetten is de tijd rijp om deze ‘betuttelende’ bedenktermijn uit het raam te gooien. “Het kan leiden tot onnodige extra psychische druk als vrouwen na lang nadenken tot zo’n besluit komen en dan eerst weer moeten wachten”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. “Het is al zo’n ingrijpend besluit waarbij niemand over een nacht ijs gaat. Onze wet laat de vijf dagen-termijn los als verplicht minimum, maar het kan zijn dat in overleg met de arts de denkpauze in sommige gevallen langer wordt dan vijf dagen.”

Omtrent abortus speelt echter nog een ander groot probleem. Vrouwen die een bezoekje brengen aan een abortuskliniek worden soms lastiggevallen door tegenstanders van abortus. Ook deze problematiek wil D66 aanpakken. “Het recht om te demonstreren is belangrijk en daar staan we voor, maar ik vind sommige gevallen meer intimidatie dan demonstratie. Ik roep vooral burgemeesters van de steden met een abortuskliniek op om één lijn te trekken. Zorg ervoor dat er meer afstand komt tussen protest en kliniek.”

Rob Jetten en D66 zouden weleens wat harder mogen optreden tegen dergelijke situaties. Geen enkele vrouw zit erop te wachten toegesproken te worden door een handjevol moraalridders die nergens wat vanaf weten, op het moment dat ze de deur van een abortuskliniek naderen. Hopelijk zal ook dit probleem op korte termijn eens stevig aangepakt worden.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook