RTL Nieuws opent nieuwe beerput omtrent toeslagenaffaire

Mark Rutte tijdens debat toeslagenaffaire. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt Mark Rutte tijdens debat toeslagenaffaire. Bron: Screenshot YouTube/Pieter Omtzigt

RTL Nieuws is erin geslaagd om een nieuwe beerput omtrent de toeslagenaffaire te openen. Volgens het journalistieke platform heeft het demissionaire kabinet doelbewust informatie voor de Tweede Kamer achtergehouden. Hierdoor werd het parlement belemmerd in het uitvoeren van een belangrijke kerntaak, namelijk het controleren van de macht. 

Het zoveelste schandaal omtrent de toeslagenaffaire is een feit. Uit een reconstructie van RTL Nieuws blijkt namelijk dat het inmiddels demissionaire kabinet willens en wetens belangrijke informatie omtrent de toeslagenaffaire voor de Tweede Kamer heeft achtergehouden. Geheime notulen van de ministerraad laten zien dat diverse bewindslieden steen en been klaagden over kritische Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt. ‘Ministers vonden dat zij het kabinet moesten steunen’, zo tikt RTL Nieuws op. ‘Ook werden afspraken gemaakt om het parlement niet alle informatie te geven waar de Kamer om had gevraagd.’

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Pieter Omtzigt heeft eerder aangegeven jarenlang tegengewerkt te zijn. De naam van de Twentenaar komt dan ook veelvuldig in de RTL Nieuws-publicaties voor. Deze tegenwerking krijgt nu een gezicht. In het verleden publiceerde NRC Handelsblad een huiveringwekkend artikel waarin werd beschreven dat CDA-leider Wopke Hoekstra geprobeerd heeft Pieter Omtzigt ‘te temperen’. “We hebben geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren, maar dat is niet gelukt”, zo schijnt de demissionaire minister van Financiën gezegd te hebben over zijn eigen partijgenoot. Dat meldt een bron aan RTL Nieuws.

Daarnaast is de Tweede Kamer meermaals buitenspel gezet. Tijdens een ministerraad in 2019 zou voor het eerst gesproken zijn over het bewust achterhouden van informatie. ‘In de ministerraad van 15 november wordt openlijk betwijfeld of het niet-volledig informeren door de beugel kan, zeker omdat de hele Kamer er om vroeg. Een minister vraagt zich hardop af of het kabinet dit ongestraft zou kunnen toen. Toch wordt dan formeel besloten de informatie níet te geven.’ Na de desbetreffende ministerraad zou deze werkwijze volgens RTL Nieuws herhaaldelijk toegepast zijn.

Nadat het kabinet besloot af te treden, vond er een groot debat omtrent de toeslagenaffaire in de Tweede Kamer plaats. Daar ontkende minister-president Mark Rutte nog doelbewust informatie achter te hebben gehouden. “Ik plaats daar één nuance bij, omdat ik niet de bevinding deel dat het onvolledig of onjuist informeren van de Kamer is ingegeven door politieke redenen”, zei de VVD-bewindsman toentertijd. Uit de RTL Nieuws-publicaties blijkt echter dat de vork heel anders in de steel zit.

Door fantastisch speurwerk van RTL Nieuws zijn deze nieuwe ontwikkelingen aan het licht gekomen. De twee publicaties zijn werkelijk huiveringwekkend. De huidige bestuurscultuur is door en door verrot. De werkwijze van het inmiddels demissionaire kabinet is stuitend. Belangrijke informatie is doelbewust achtergehouden voor de Tweede Kamer, die als kerntaak het controleren van de macht heeft. Die kerntaak is door de zittende macht onmogelijk gemaakt. In ieder democratisch land zouden dergelijke publicaties einde carrière voor verschillende bewindspersonen betekenen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook