Rutger Ploum trekt conclusies en vertrekt als CDA-voorzitter

CDA-voorzitter Rutger Ploum. Bron: Screenshot YouTube/CDA CDA-voorzitter Rutger Ploum. Bron: Screenshot YouTube/CDA

Bijna alle stemmen zijn inmiddels geteld en de verkiezingsuitslag begint steeds meer vorm te krijgen. De linkse partijen hebben fors verloren, maar ook sommige coalitiepartijen hebben een enorme oplawaai gekregen. Vooral het CDA werd de kop van jut. De partij van lijsttrekker Wopke Hoekstra leverde vier zetels in en staat inmiddels op slechts vijftien Kamerzetels. Partijvoorzitter Rutger Ploum heeft besloten zijn conclusies te trekken en het CDA te verlaten.

De verkiezingsuitslag heeft er bij een aantal partijen flink ingehakt. Vooral de linkse partijen hebben forse klappen gekregen. GroenLinks, PvdA en de SP komen momenteel niet boven de 26 Kamerzetels uit. Als reactie op het teleurstellende resultaat kreeg partijleider Jesse Klaver een veeg uit de pan van zijn eigen jongerenafdeling, heeft Lilian Marijnissen haar aanblijven als SP-fractievoorzitter moeten verdedigen tegenover de media en laait opnieuw de discussie over een eventuele fusiering van linkse partijen op.

De linkse partijen zijn echter niet de enigen die een flinke opdoffer van de kiezer heeft gekregen. Ook het CDA van lijsttrekker Wopke Hoekstra zette een belabberd verkiezingsresultaat neer. Zo leverde het CDA vier zetels in, waardoor de partij momenteel vijftien Kamerzetels overhoudt. Inmiddels is bij die partij ook het eerste slachtoffer van de verkiezingsnederlaag gevallen.

Zo maakte de partij van Wopke Hoekstra vanmiddag bekend dat voorzitter Rutger Ploum zal vertrekken als voorzitter van het CDA. “Het was een grote teleurstelling voor ons allemaal”, blikte Ploum terug in het Algemeen Dagblad. “Feit is dat het totale proces van het afgelopen jaar weerbarstig is geweest. Een lijsttrekkersverkiezing, een lijsttrekkerswissel en een campagne die daardoor pas laat op gang kon komen en niet zonder problemen verliep. Voor die campagne en het hele proces draag ik als voorzitter de eindverantwoordelijkheid. Ik neem deze stap met pijn in mijn hart maar het is van belang dat er verantwoordelijkheid wordt genomen.”

Na een slappe verkiezingscampagne, de scheve schaats van Wopke Hoekstra en het stroperige coronabeleid van onder meer CDA-minister Hugo de Jonge, was het natuurlijk niet moeilijk te voorspellen dat het CDA een belabberd verkiezingsresultaat zou gaan neerzetten. Eigenlijk kon je deze uitslag van ver zien aankomen. En dat terwijl de partij met pitbull Pieter Omtzigt goud in handen heeft.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.