Rutte en Kaag zeggen niet over Pieter Omtzigt gesproken te hebben

Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/VVD

Nadat Kajsa Ollongren zich gisterochtend uit de voeten maakte nadat ze te horen kreeg dat ze besmet was geraakt met het coronavirus, barstte de bom op het Binnenhof. De kabinetsformatie liep een flinke deuk op, nadat er aantekeningen van verkenner Ollongren uitlekten. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was er van het document af te lezen. Demissionair minister-president Mark Rutte liet gisteravond weten dat zowel Sigrid Kaag als hijzelf, niet over het CDA-Kamerlid hebben gesproken tijdens de formatiegesprekken.

Gisteren was misschien wel de meest krankzinnige dag van het jaar op het Binnenhof. Demissionair minister en tevens verkenner Kajsa Ollongren kreeg gisterochtend te horen dat ze besmet is geraakt met het coronavirus. Na het horen van dit nieuws, snelde de verkenner zich naar de dienstauto. Buiten stonden een aantal fotograven, waaronder ANP-fotograaf Bart Maat. Hij slaagde erin een foto te schieten van Kajsa Ollongren.

Op deze foto is te zien dat de demissionaire minister een stapel documenten bij zich droeg. Het waren aantekeningen over de kabinetsformatie. Een deel van de aantekeningen was zichtbaar op de foto. Deze werd al snel uitvergroot in de media. ‘Pieter Omtzigt, functie elders’, was onder andere van het document af te lezen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geldt als een dossiervreter. De pitbull van het Binnenhof bijt zich vast in een bepaald onderwerp en laat niet meer los tot de onderste steen boven is. Al snel rees de vraag op wat er met deze zin bedoeld werd en van wie deze wens afkomstig is. Wat begon met een besmette minister, ontaardde in een slechte aflevering van House of Cards.

Uiteindelijk besloten Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) te vertrekken als verkenners. Kamervoorzitter Khadija Arib handelde snel en wees gistermiddag twee nieuwe verkenners aan. Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) nemen de taken van Ollongren en Jorritsma over. Demissionair minister-president Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag hielden hun kaken stevig op elkaar.

Tijdens deze politieke rel waren Rutte en Kaag in geen velden of wegen te bekennen. Tot gisteravond. VVD-leider Mark Rutte verscheen uiteindelijk voor de camera’s van de NOS om tekst en uitleg te geven. Daar waste de premier direct zijn handen in onschuld. Rutte liet weten dat zowel Sigrid Kaag als hijzelf niet over de positie van het CDA-Kamerlid hebben gesproken. “Wij hebben in ieder geval het niet gehad over Pieter Omtzigt.”

Daarnaast liet Rutte gek genoeg weten dat de desbetreffende verkenner, Kajsa Ollongren, geen tekst en uitleg hoeft te geven over haar kapitale blunder. Ze is tenslotte geen verkenner meer. “Ze is nu gestopt als verkenner. Niemand gaat hier uitleg over geven”, zo tekende Teletekst op uit de mond van premier Rutte.

Laat vooral die laatste zin tot u doordringen. “Niemand gaat hier uitleg over geven.” En dat terwijl een groot deel van de bevolking snakt naar duidelijkheid. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de desbetreffende minister geen verantwoording hoeft af te leggen, na het begaan van de grootste formatieblunder uit de recente parlementaire geschiedenis. Het gebrek aan transparantie is stuitend. Als ‘nieuw leiderschap’ er zo uitziet, dan belooft dat niet veel goeds voor de aankomende vier jaar.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook