Rutte komt weer eens met slecht nieuws: ‘Weinig reden voor versoepelingen’

Mark Rutte in debat over verlenging avondklok. Bron: Screenshot www.tweedekamer.nl Mark Rutte in debat over verlenging avondklok.

Demissionair minister-president Mark Rutte ziet weinig reden om de coronamaatregelen te versoepelen op 2 maart. Dat zei de VVD-bewindsman gister tijdens het debat omtrent de nieuwe spoedwet. Volgens de voorspellingen is er namelijk een derde ‘coronagolf’ op komst en dat baart Rutte grote zorgen.

Vandaag is een enorm belangrijke dag. Deze vrijdag wordt de nieuwe spoedwet voorgelegd aan de Eerste Kamer en dient zich het hoger beroep aan omtrent de avondklok. Deze omstreden maatregel werd afgelopen dinsdag door de rechtbank in Den Haag van tafel geveegd. Een andere rechter besliste diezelfde avond nog dat de avondklok toch van kracht zou blijven tot tenminste het hoger beroep van vrijdag, vandaag dus.

Of de avondklok door de rechter wordt afgeschaft of aan mag blijven doet echter niets af aan het feit, dat het coronavirus, in het bijzonder de ‘Britse variant’, nog steeds in Nederland aanwezig is. Demissionair minister-president Mark Rutte is dan ook niet optimistisch. “Het ziet er niet goed uit”, zei hij gister tijdens het debat over de nieuwe spoedwet. “Als ik eerlijk ben, ben ik niet optimistisch.”

Dit weekend zal Mark Rutte met zijn kabinet overleggen over de stand van zaken omtrent het coronavirus. Volgens de voorspellingen is er een derde coronagolf op komst en dat baart de premier grote zorgen. “Rutte ziet dus weinig ruimte voor versoepelingen. Maar de druk, ook vanuit het land, op het kabinet neemt toe”, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen tegenover de NOS. “Naast het idee om de middelbare scholen deels open te laten gaan, ligt er ook een idee op tafel om de kappers weer open te laten gaan. Maar dat is echt afhankelijk van de cijfers en de discussie in het kabinet.”

In ongeveer alle facetten van de samenleving, klinkt de roep om versoepelingen steeds luider. ‘De rek is uit het elastiek’, zo klinkt het steeds vaker. Een groep scholen uit Amsterdam en Rotterdam trokken al aan de bel bij het demissionaire kabinet, door een brandbrief te schrijven aan minster Arie Slob (Onderwijs). Daarnaast dreigen veel horecazaken failliet te gaan, zijn de meeste winkels nog steeds gesloten en zijn ook de sportverenigingen voor mensen boven de achttien jaar nog altijd niet toegankelijk.

De vraag kan echter worden opgeworpen hoe lang demissionair minister-president Mark Rutte deze maatregelen nog kan handhaven. Hoe kan je Nederlanders blijven beletten om bijvoorbeeld te vertoeven op hun sportvereniging, terwijl zijn eigen minister die regels doodleuk aan zijn laars lapt? Hoekstra mag blijkbaar wel schaatsen op een schaatsbaan die ‘voor het gewone publiek’ al sinds december gesloten is, vanwege het coronavirus. Hopelijk zal demissionair premier Mark Rutte daar eens verantwoording over afleggen. Als zijn eigen ministers al moeite hebben om zich te houden aan de maatregelen, hoe kan hij dat dan wel blijven verwachten van de Nederlandse samenleving?!

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook. Wij hebben uw steun erg hard nodig!