Rutte sorteert voor op formatie met D66

Premier Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Premier Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Meer dan 80 procent van de stemmen zijn inmiddels geteld. De VVD is voor de vierde keer op rij de grootste partij van het land geworden. De grote winnaars van de verkiezingen zijn echter D66 en Forum voor Democratie. De partij van Sigrid Kaag kwam volgens de eerste exitpolls op 27 zetels te staan. Inmiddels is D66 gezakt naar 24 Kamerzetels. Thierry Baudet is erin geslaagd om zijn partij te verviervoudigen. FvD stijgt van twee naar acht Kamerzetels. Mark Rutte zei gisteravond met D66 in gesprek te zullen gaan.

Het waren eigenlijk klassieke verkiezingen. Verschillende politieke partijen gaan elkaar verbaal te lijf en uiteindelijk wint de VVD. Daar kwam gisteravond geen verandering in. De partij van Mark Rutte boekte namelijk een eclatante verkiezingsoverwinning. Waar de VVD tijdens de vorige verkiezingen nog 33 Kamerzetels wist binnen te slepen, stijgt de partij momenteel naar 35 zetels.

Aanvankelijk leek voornamelijk Geert Wilders aanspraak te mogen maken op de zilveren medaille. De partij stond wekenlang op de tweede plaats in verschillende peilingen. Uiteindelijk leed de PVV een beperkt verlies van drie zetels, waardoor Geert Wilders momenteel zeventien zetels in zijn bezit heeft. De partij is echter niet meer de tweede partij van Nederland. Geert Wilders is namelijk definitief ingehaald door D66.

De partij van Sigrid Kaag won namelijk vijf zetels en komt door deze overwinning op 24 te staan. Hierdoor hebben VVD en D66 samen 59 Kamerzetels in handen. Hierdoor hebben deze twee partijen nog zeventien extra zetels nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

Mark Rutte realiseert zich dat hij niet meer om Sigrid Kaag heen kan. Toch is het bedenken van een oplossing voor de coronacrisis het eerste waar het nieuwe kabinet zich mee bezig moet houden. “In de formatie zou het verstandig zijn om te kijken: als we die corona-crisis achter ons hebben, wat is dan nodig? Als je kijkt naar de uitslagen, ligt het zeer voor de hand dat VVD en D66 gaan praten. Ik heb al eerder gezegd dat we ook graag met het CDA samenwerken”, zo tikt het AD op.

Het is gezien de voorlopige verkiezingsuitslag volstrekt logisch dat de VVD en D66 met elkaar in bed zullen duiken. Deze twee partijen hebben namelijk by far het meeste mandaat van de kiezer gekregen. Het is nu voornamelijk aan deze twee partijen om snel met oplossingen te komen voor de coronacrisis. Het land zit nog altijd op slot en de verstikkende maatregelen beginnen zo langzamerhand onze neus uit de komen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook