Rutte vergist zich weer eens! Toch geen kerncentrale in Groningen

Mark Rutte tijdens coronatoespraak. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid Mark Rutte tijdens coronatoespraak. Bron: Screenshot YouTube/Rijksoverheid

Tijdens het RTL Verkiezingsdebat van afgelopen zondagavond, was demissionair minister-president Mark Rutte van mening dat er een kerncentrale gebouwd moest worden. Hij had daar ook al een locatie voor in gedachte, namelijk Groningen. Vandaag kwam hij echter terug op deze uitspraak. Rutte dacht namelijk dat er voldoende draagvlak te vinden was voor dit idee onder de Groningers, maar niets bleek minder waar.

Dat Mark Rutte al tien jaar minister-president van Nederland is en zijn partij volgens de peilingen wederom op koers ligt om de grootste partij te worden, doet echter niets af aan het feit dat Groningen allang geen fan meer is van de VVD-bewindsman. Dat liet de slepende kwestie omtrent de aardgaswinning in Groningen erg duidelijk zien.

Nederland haalde veel gas uit de bodem in Groningen. Hierdoor vonden er aardbevingen plaats in deze streek. Deze aardbevingen brachten weer schade toe aan gebouwen en woningen, zoals flinke scheuren. Hierdoor daalt de waarde van zo’n woning en rijzen de kosten die de gemaakte schade moeten herstellen de pan uit.

Voor veel Groningers is inmiddels demissionair premier Mark Rutte de kop van jut. De VVD-bewindsman is als minister-president namelijk eindverantwoordelijk voor het uitgevoerde beleid. Rutte leeft dan ook op gespannen voet met de Groningers. Deze moeizame relatie naderde het kookpunt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Minister-president Mark Rutte schoof toen aan bij het televisieprogramma Pauw & Jinek De Verkiezingen, waar hij tijdens de uitzending werd geconfronteerd met een boze groep Groningers. Rutte probeerde nog het gesprek met deze groep aan te gaan, maar dat bleek tevergeefs aangezien deze Groningers constant door hem heen schreeuwden.

Deze moeizame relatie is er vier jaar na dato nog steeds niet beter op geworden. Zo verkondigde Mark Rutte tijdens het RTL Verkiezingsdebat, dat hij voornemens was om een kerncentrale in Groningen neer te zetten. Hij dacht dat er in Groningen voldoende draagvlak te vinden was voor dit idee. Dat bleek echter een misvatting te zijn.

“Daar ging de inschatting niet helemaal goed. Ik dacht: Groningen is de provincie van de energie-transitie. maar inmiddels is duidelijk dat het draagvlak er niet is, dus er komt geen kerncentrale in Groningen”, zo liet Mark Rutte vanochtend weten bij de NOS.

Een verkeerde inschatting, toch te weinig draagvlak, een blundertje hier en daar. Het is onze minister-president allemaal niet vreemd. Wellicht dat Mark Rutte zich in de toekomst eens wat meer zou kunnen verdiepen in welk draagvlak sommige politieke ideeën daadwerkelijk hebben. In dat kader is het extreem jammer dat Rutte III het referendum definitief door de plee heeft gespoeld. Zo’n referendum is namelijk een perfect middel om eens te peilen hoe de bevolking denkt over bepaalde politieke onderwerpen. Helaas bleken de hoge heren uit politiek Den Haag daar niet zo gevoelig voor te zijn, toentertijd.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook