Rutte zegt dat er niets ‘vreemds’ of ‘onoorbaars’ is gebeurd

VVD-leider Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers VVD-leider Mark Rutte. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

VVD-leider Mark Rutte heeft gereageerd op de explosieve reconstructie van RTL Nieuws. Uit de publicatie bleek dat het demissionaire kabinet doelbewust informatie omtrent de toeslagenaffaire achterhield voor de Tweede Kamer. Volgens Rutte is er echter niets ‘vreemds’ of ‘onoorbaars’ gebeurd. Ook Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra hielden hun kaken stijf op elkaar. 

Gisteren was weer een veelbewogen dag in politiek Den Haag. RTL Nieuws legde eigenhandig een bom onder het gehele formatieproces. Uit een reconstructie bleek dat het demissionaire kabinet doelbewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer omtrent de toeslagenaffaire. Diverse ministers klaagden steen en been over kritische Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt. “We hebben geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren, maar dat is niet gelukt”, zo heeft CDA-leider Wopke Hoekstra volgens een bron over zijn eigen partijgenoot gezegd.

Zonder donaties heeft de kritische journalistiek geen kans van slagen. Help mee nieuwe content te creëren en doneer aan The Politics Post!

Gisteren vond ook de tweede gespreksronde bij informateur Herman Tjeenk Willink plaats. De acht grootste partijen mochten voor de tweede keer hun zegje doen bij de PvdA-coryfee. Als eerste bewindspersoon werd CDA-leider Wopke Hoekstra stevig aan de tand gevoeld door de verzamelde pers. De demissionaire minister van Financiën wilde echter niet inhoudelijk op de nieuwste ontwikkelingen reageren. “Ik ga daar nu niet over speculeren”, deelde hij mede.

Daarna was het de beurt aan Sigrid Kaag. De nieuwbakken leider van D66 verdedigde zichzelf door zich ‘niet meer te herinneren’ of ze überhaupt bij de desbetreffende ministerraad aanwezig was. “Er wordt gezegd dat ik bij die ministerraad heb gezeten. Ik weet bijvoorbeeld niet of ik op dat moment fysiek in Nederland aanwezig was of in Niger zat, maar daar gaat het niet om. Het gaat er nu om dat er een brief komt met alle informatie en dat er daarna een debat plaatsvindt.”

Tot slot was het de beurt aan VVD-leider Mark Rutte. Als demissionair minister-president van Nederland is hij politiek eindverantwoordelijk voor alles wat er binnen het kabinet gebeurd. Volgens hem is er tijdens de ministerraad niks vreemds gebeurd. “Ik kan wel zeggen dat er bij het opstellen van het feitenrelaas in het kabinet niks vreemds of onoorbaars is gebeurd.”

PVV-leider Geert Wilders kwam met een minder vaag betoog op de proppen. De oppositieleider eist het vetrek van Mark Rutte en pleit voor nieuwe verkiezingen. “Als dit waar is zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. Ik denk sowieso dat de kiezer nu aan zet is. Ik denk dat we dan eerder een nieuw en stabieler kabinet hebben dan op deze manier.”

Het onderlinge wantrouwen lijkt op deze manier alleen maar toe te nemen. Het zou mij ook niks verbazen als het vertrouwen van de kiezer hierdoor een flinke klap heeft gekregen. En dat terwijl de Haagse regentenkliek Nederland toch echt door de coronacrisis moet loodsen. Met een ongeloofwaardige minister-president zal die missie echter een stuk stroever verlopen.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook