Schade van rellen verhalen op relschoppers: ‘Ontzettend ingewikkeld’

Wopke Hoekstra op CDA-congres. Bron: Schermafbeelding YouTube/CDA Wopke Hoekstra

Veel ondernemers zitten met de handen in het haar vanwege de recente rellen die op verschillende plekken in Nederland hebben plaatsgevonden. Vele winkels zijn geplunderd en vernield. Zowel de politiek als verzekeraars willen de schade verhalen op de relschoppers, maar dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn.

Na de gewelddadige rellen van afgelopen dagen zijn veel mensen getroffen door het gebruikte geweld. Zo troffen veel ondernemers hun winkel kort en klein geslagen aan. Dit zijn dezelfde ondernemers die al maanden noodgedwongen hun winkels moeten sluiten, vanwege de coronacrisis. Als klap op de vuurpijl werden hun eigendommen vernield door een golf van geweld en plunderingen.

Ferd Grapperhaus, minister van Veiligheid en Justitie, heeft drie dagen geleden kenbaar gemaakt dat hij de schade wil verhalen bij de relschoppers. “Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn”, zei Grapperhaus tegenover het Algemeen Dagblad. “Die mensen kunnen flinke schadeclaims verwachten.”

Zowel de politiek als de verzekeraars willen de schade neerleggen bij de relschoppers. Tegelijkertijd zit daar ook een probleem. Dan zal je namelijk per relschopper moeten bewijzen wat hij gedaan heeft en hoeveel schade deze persoon heeft aangericht. “We willen de schade graag op de relschoppers verhalen, maar het is nog steeds ontzettend ingewikkeld”, zegt Iwanna de Jonge, woordvoerder van Verbond van Verzekeraars tegenover RTL Nieuws. “Het is zo lastig omdat we afhankelijk zijn van het OM die ons moet laten weten welke relschoppers worden vervolgd voor welke feiten.”

Toch wil het Verbond van Verzekeraars het proberen. “We hebben contact gezocht met de verzekeraars van alle inbraakclaims waarbij dezelfde daders in beeld zijn. We proberen nu via één gezamenlijke advocaat de door verzekeraars aan gedupeerden uitgekeerde schade terug te vorderen op de inbrekers zodra zij zijn veroordeeld.”

Gelukkig hebben veel ondernemers die getroffen zijn door de rellen van afgelopen dagen een verzekering. Sommige ondernemers hebben dat echter niet en die zitten dus met de gebakken peren. Voor onverzekerde ondernemingen is echter toch een oplossing bedacht. Zij kunnen aankloppen bij een noodfonds. Daarbij wijst minister Wopke Hoekstra op het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Ondernemers die een verzekering hebben kunnen daar terecht. Ondernemers die geen verzekering hebben kunnen een beroep doen op het schadefonds. Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat ervan uit dat iedere ondernemer die getroffen is door de rellen hiermee geholpen is. “Ik ga er vanuit dat we daarmee de volledige schade die ondernemers is aangedaan door de raddraaiers weten op te vangen.”

Getroffen ondernemers kunnen dus bij meerdere instanties terecht en krijgen geld om hun zaak weer op te knappen. Dat is voor Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, echter niet genoeg. Het geld moet ook snel op de rekening van gedupeerde ondernemers terecht komen. De schade moet snel worden verholpen, aangezien veel ondernemers op korte termijn weer open willen als de coronamaatregelen worden afgezwakt.

“Die ondernemer heeft nú schade en wil als het straks weer kan zijn winkel open doen”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland. “Het geld moet er gewoon zijn, en hoe je dat verder vormgeeft vind ik niet zo belangrijk.”