Segers sceptisch over vaccinatiebewijs

Gert-Jan Segers tijdens partijcongres. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie Gert-Jan Segers tijdens partijcongres. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie

Als het aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ligt, dan vormt een vaccinatiepaspoort, of een andere vorm van een vaccinatiebewijs, niet de enige manier om weer toegang tot de samenleving te krijgen. Volgens hem moet ook een negatief testbewijs voldoende zijn om weer naar een concert te mogen gaan.

Het coronavirus grijpt Nederland nog steeds naar de keel. Momenteel zitten we nog opgescheept met een harde lockdown en een avondklok. Voor veel politici is het dan ook de vraag hoe de samenleving op een verantwoorde manier weer open kan gaan. Sommigen van hen zweren alvast bij een vaccinatiebewijs en pleiten om de haverklap voor sneltesten.

Zo is de Europese Unie momenteel bezig met de ontwikkeling van het zogeheten vaccinatiepaspoort. Mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en beschikken over zo’n vaccinatiepaspoort, krijgen weer een groot deel van hun vrijheden terug. Zo mag je met zo’n vaccinatiebewijs bijvoorbeeld weer het vliegtuig instappen voor een reisje naar de zon.

Aangezien de Europese Unie hier momenteel mee bezig is, is het geen geheim dat het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag een voorstander is van het vaccinatiepaspoort. “Je kunt, wat nu ook al op Europees niveau gebeurt, werken aan een vaccinatiepaspoort. Daarbij kun je diegene die gevaccineerd zijn, wanneer dat weer veilig en verantwoord is, weer hun vrijheden teruggeven en tegelijkertijd massaal sneltesten, gesubsidieerd door de overheid, zodat ook diegene die nog op een prik in de bovenarm moeten wachten, weer hun vrijheid kunnen nemen. Dat is belangrijk voor de maatschappij en goed voor de economie”, zei Kaag vorige week in het Algemeen Dagblad.

Gelukkig zijn er ook nog wat tegenstanders te bedenken voor zo’n vaccinatiepaspoort. Oppositieleider Geert Wilders is een van hen. “Ik ben geen voorstander van vrijheid onder voorwaarden of vrijheid wel voor de één of niet voor de ander”, zei Wilders tijdens het RTL Verkiezingsdebat. “Vaccineren, hoe belangrijk dat ook mag zijn, moet altijd vrijwillig en dus zonder dwang of drang. Ik ben faliekant tegen een vaccinatiebewijs waarbij mensen voordeeltjes krijgen of eerder naar buiten mogen.”

Ook Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, staat niet te springen om de komst van het vaccinatiepaspoort. “Zo’n paspoort mag niet als ticket voor de samenleving gebruikt worden, dan is het indirecte dwang”, zegt Segers bij de NOS. “Zo’n samenleving zou ik niet willen. Ik vind dat vaccinatie altijd een vrijwillige keuze moet zijn, maar we moeten ook nadenken over de veiligheid. Zo’n vaccinatiebewijs kan daarbij helpen, maar als je dat niet wil dan zou ook een negatief testbewijs voldoende moeten zijn om bijvoorbeeld naar een concert te gaan.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook