Sidney Smeets vertrekt als D66-Kamerlid

D66-Kamerlid Sidney Smeets. Bron: Screenshot YouTube/D66 D66-Kamerlid Sidney Smeets. Bron: Screenshot YouTube/D66

Sidney Smeets vertrekt als Kamerlid van D66. Eerder deze week ontstond er commotie omtrent de inmiddels voormalige volksvertegenwoordiger. Hij werd door verschillende jongemannen op Twitter ervan beschuldigd ‘ongepaste berichten‘ naar hen gestuurd te hebben. Gisteravond kwam het nieuws naar buiten dat de D66’er zijn ontslag heeft ingediend.  

Deze week is er grote commotie ontstaan omtrent Sydney Smeets. De D66’er stond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op plek achttien op de kieslijst voor de partij van Sigrid Kaag. D66 wist tijdens de verkiezingen maar liefst 24 zetels binnen te slepen, waardoor de advocaat in de Tweede Kamer terecht kwam. Zijn Kamerlidmaatschap was echter van korte duur.

Dinsdagavond ontstond er namelijk commotie omtrent de nieuwbakken volksvertegenwoordiger. Verschillende jongemannen beschuldigden Smeets van seksuele intimidatie en grooming. Op Twitter deelden ze hun ervaringen met het D66-Kamerlid. Om hun verhalen kracht bij te zetten publiceerden de jongemannen verschillende screenshots van de gesprekken die ze met Smeets hebben gevoerd. Sommigen van hen beweerden destijds minderjarig te zijn geweest.

Een dag later bracht D66 een verklaring naar buiten. De partij zou een intern onderzoek opstarten naar het gedrag van Sidney Smeets. De strafpleiter zegt zich van de prins geen kwaad bewust te zijn geweest en deelde mede alle medewerking te zullen verlenen. “Ik schrik van de berichten die er over mij zijn verstuurd. In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden. Ik snap heel goed dat de partij dit serieus oppakt. Dat steun ik zeer en vanzelfsprekend werk ik mee aan alles wat van mij wordt gevraagd.”

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doneer aan The Politics Post!

Ook partijleider Sigrid Kaag is geschrokken over de ontstane commotie. In de gepubliceerde verklaring meldde de D66-fractievoorzitter dat binnen haar partij ‘grensoverschrijdend gedrag’ niet getolereerd wordt. “Laat ik duidelijk zijn: in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus. Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is. Als de bevindingen van het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven, zullen we onmiddellijk vervolgstappen zetten.”

Gisteravond kwam echter het nieuws naar buiten dat Sidney Smeets vertrekt als Kamerlid van D66. In een reactie verklaarde Smeets het aanzien van zowel D66 als de Tweede Kamer niet te willen beschadigen. “Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht. Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid.”

“Deze stap doet mij pijn. Ik vond het ongelooflijk eervol om Kamerlid te mogen zijn. Het was helaas maar van korte duur. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben veel impact. De komende periode heb ik nodig om tot rust te komen. Ik vraag iedereen om dat te respecteren.”

Ook fractievoorzitter Sigrid Kaag liet in de reactie haar licht schijnen op het vertrek van Smeets. Ze liet weten zijn beslissing te respecteren. “De afgelopen dagen hebben verschillende jonge mensen uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal gedaan. Dat laat voor mij zien dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen. Ik vind het belangrijk dat we in Nederland de komende tijd werken aan een veiliger omgeving voor lhbti’ers, die in sommige situaties kwetsbaar zijn. Ook mijn partij wil en zal daaraan een bijdrage leveren.” Opgeruimd staat netjes.

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws en The Politics Post helpen groeien? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook