Sigrid Kaag denkt dat meeste mensen geen last hebben van avondklok

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

Iedereen is de avondklok liever kwijt dan rijk. Ook D66 ziet deze omstreden maatregel het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Toch wordt dat volgens Sigrid Kaag een lastig verhaal. Zo is zij van mening dat het kabinet ook eenheid moet uitstralen. Daarbij denkt ze dat de meeste Nederlanders geen last van de avondklok hebben.

Nederland zit inmiddels al een jaar opgescheept met het coronavirus. Sinds het uit China afkomstige virus in Nederland werd gesignaleerd, werden ook de eerste maatregelen ingesteld. Zo moesten we 1,5 meter afstand van elkaar houden, werd er zoveel mogelijk thuisgewerkt en mochten we geen handen meer schudden.

Ondanks deze maatregelen sloeg het coronavirus wild om zich heen. Veel mensen raakten besmet en belandden op ic’s. In een klap kwam de gehele gezondheidszorg onder druk te staan. Het inmiddels demissionaire kabinet besloot een ‘intelligente lockdown‘ in te stellen.

Tijdens de zomer van 2020 daalden de besmettingen en werd de Nederlandse samenleving weer geopend. Dit feestje was echter van korte duur. Na de zomer schoten de besmettingen namelijk weer door het dak. Het kabinet besloot eind vorig jaar dat Nederland weer op slot moest. Er werd een harde lockdown ingesteld.

Deze harde lockdown bleek echter niet genoeg om het aantal besmettingen de kop in te drukken. Begin dit jaar vergaderde het demissionaire kabinet samen met de Tweede Kamer over een eventuele avondklok. D66 was in eerste instantie geen voorstander van de omstreden maatregel.

Het kabinet was van mening dat de avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur zou moeten gelden. D66 was het daar niet mee eens. Zij vonden dat te vroeg en wilden dat de avondklok pas om 21.00 uur zou ingaan. Uiteindelijk ging zowel het kabinet als D66 overstag en werd de avondklok eind januari definitief ingesteld.

Zo trots als een pauw zette D66 dolblij op Twitter dat het toch echt aan hun te danken was dat de avondklok slechts dertig minuten later in zou gaan. “Geniet nog even van het komende (mentaal) gezonde D66-halfuurtje”, schreef de partij. De tweet viel echter volledig verkeerd en de partij besloot het bericht weer te verwijderen.

Veel mensen ondervinden hinder door deze avondklok. D66-lijsttrekker Sigrid Kaag durft echter het tegenovergestelde te beweren. Volgens haar valt dat allemaal wel mee. “De meeste mensen hebben, zeker in de winter wanneer het koud en donker is, geen last van de avondklok”, zegt Kaag in de Telegraaf. “Ze hebben meer last van de beperkende bezoekersregeling dan de avondklok. Maar jonge mensen, of mensen die alleen wonen, die balen ontzettend.”

Toch is ook D66 de omstreden avondklok liever kwijt dan rijk. Dat is volgens Kaag echter lastig, aangezien het kabinet eenheid moet uitstralen. “Als coalitie moet je nu eenmaal ook een vorm van eenheid bewaren. En niemand wil aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan. Dat je achteraf moet zeggen: jee, dat was een verkeerd besluit… Maar angst is een slechte raadgever.”

Angst is inderdaad een slechte raadgever. Laat dit nou net het grote mankement van het demissionaire kabinet zijn. Zo weigert het kabinet stelselmatig de horeca te heropenen, terwijl verschillende horecaondernemers al hebben aangegeven dit op een verantwoorde manier te kunnen doen. Als er een plek in Nederland is waar de angst regeert, is dat mijns inziens wel op het Binnenhof.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook