Sigrid Kaag laat virtueel bezoek aan Qatar links liggen

Sigrid Kaag op een D66-congres. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag op een D66-congres. Bron: Screenshot YouTube/D66

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag, eveneens demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft een virtueel bezoek aan Qatar geschrapt. Dit virtuele bezoek was onderdeel van een handelsmissie. Deze handelsmissie is geschrapt nadat duidelijk werd dat 6500 arbeidsmigranten zijn overleden tijdens de bouw van nieuwe stadions voor het WK voetbal in 2022. Kaag pleitte eerder nog voor een boycot van het WK voetbal in Qatar.

Vorige week ontstond er enorme ophef omtrent het WK voetbal wat in 2022 zal worden gehouden in Qatar. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er 6500 arbeidsmigranten overleden tijdens de bouw van nieuwe stadions. Daarnaast waren ook de leefomstandigheden van deze arbeidsmigranten erbarmelijk.

Sadet Karabulut, Kamerlid van de SP, trok stevig van leer tegen Qatar en diende in de Tweede Kamer zelfs een motie in. De partij van lijsttrekker Lilian Marijnissen is van mening dat Nederland geen vertegenwoordigers moet sturen naar het WK voetbal. De motie moet daarom ook voorkomen dat onze koning of onze minister-president zal afreizen naar Qatar om het Nederlands elftal aan te moedigen tijdens de jacht op de wereldtitel. Die motie is inmiddels aangenomen.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag gingen zelfs een stapje verder. Bij NOS op 3 spraken ze de wens uit om het WK voetbal in Qatar te boycotten. “We dansen straks op graven van 6500 mensen, die in de hoop dat ze een beter leven zouden krijgen door daar te werken en vervolgens de dood hebben gevonden. M’n hart breekt”, zei Segers over deze kwestie. Sigrid Kaag deelt diezelfde mening. “Ik ben het ermee eens. Er moet ergens een lijn worden getrokken.”

Door al het campagnegeweld zouden we bijna vergeten dat D66-lijsttrekker Sigrid Kaag nog altijd de demissionaire minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is. In deze hoedanigheid zou ze een virtueel bezoek brengen aan Qatar. Deze virtuele handelsmissie is inmiddels geschrapt. “Die gaat niet door, kan ik je vertellen”, zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bij het AD-programma Gamen met politici. “Je zou hopen dat de voetbalbond nu besluit om dat WK alsnog af te pakken. Als dat niet zo is dan moeten we eens serieus gaan kijken of je daar nog met politici naartoe wil gaan.”

Het is natuurlijk volstrekt logisch dat Sigrid Kaag deze virtuele handelsmissie naar Qatar laat schieten. Het zou hypocriet zijn om eerst te pleiten voor een boycot van het WK voetbal in Qatar, om daar vervolgens wel doodleuk naartoe te gaan voor een (virtuele) handelsmissie. Goed om te zien dat zelfs een partij als D66 nog weleens over een rechte rug beschikt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook