Sigrid Kaag noemt eigen uitspraak ‘niet zo handig’

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

Na de eclatante verkiezingsoverwinning van D66, sprak partijleider Sigrid Kaag voor haar beurt omtrent de avondklok. Zo vertelde de oud-diplomate dat ze de avondklok zo snel mogelijk wil schrappen. Kaag deed deze uitspraken voor het Catshuisoverleg, waar nog over eventuele versoepelingen gesproken moest worden. Inmiddels heeft ze binnenskamers aangegeven haar eigen uitspraken ‘niet zo handig’ te vinden.

Na de verkiezingsuitslag van vorige week woensdag, lijkt er geen rem meer op Sigrid Kaag te staan. Met 24 Kamerzetels in de zak, sloeg ze direct met haar vuist op tafel. Zo werden alle lijsttrekkers door Kamervoorzitter Khadija Arib uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek werd duidelijk wie de rol van verkenner op zich mocht nemen. De VVD koos voor Annemarie Jorritsma. D66 ging daar echter niet mee akkoord. Zij wilden dat Kajsa Ollongren erbij betrokken werd. En zo geschiedde.

Daarna sprak Sigrid Kaag voor haar beurt omtrent de avondklok. Nog voor het Catshuisoverleg, waar over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen werd gesproken, liet de D66-lijsttrekker weten de avondklok zo snel mogelijk te willen schrappen. Volgens Kaag is de rek eruit. Daarnaast gaat aanstaande zondag ook de zomertijd weer in. Andere bewindspersonen werden door de pers geconfronteerd met de uitspraken van Sigrid Kaag. Met de oplopende besmettingscijfers in het achterhoofd, temperden verschillende ministers de verwachtingen.

De uitspraken van Sigrid Kaag over de avondklok, schoten in het verkeerde keelgat van Hans Wiegel. Het VVD-erelid vond dat Kaag eerst met haar collega’s had moeten overleggen. “Ik vind het zeer ongepast dat Sigrid Kaag zich uitsprak voordat het kabinet bijeen is gekomen om hierover te praten. Of de avondklok moet worden afgeschaft, is een kabinetsbesluit, niet een besluit van alleen mevrouw Kaag van D66”, zei Wiegel bij WNL op Zondag.

Gistermiddag werd duidelijk dat Sigrid Kaag terug kwam op haar uitspraken. Dat deed ze intern. Aan verschillende ministers liet de D66-lijsttrekker weten zich ‘niet zo handig te hebben uitgedrukt’. “Het was geen echt excuus, maar wel een nederige verklaring voor haar wat onbezonnen optreden”, zegt een betrokkene tegen RTL Nieuws.

Hans Wiegel heeft het helemaal bij het juiste eind. Sigrid Kaag sprak absoluut voor haar beurt en had eerst met haar collega’s moeten overleggen. Met deze onhandige uitspraken, gaf ze mijns inziens valse hoop aan mensen die de avondklok liever kwijt dan rijk zijn. Nu duidelijk is geworden dat Sigrid Kaag, weliswaar intern, op haar eigen uitspraken is teruggekomen, kunnen we rustig concluderen dat de eerste politieke uitglijder van het ‘nieuwe leiderschap’ een feit is.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.