Sigrid Kaag noemt plannen van Mark Rutte ‘een begin’

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

De radicale ideeën die VVD-leider Mark Rutte gisteravond tentoonspreidde bij Nieuwsuur, vielen niet bij iedereen in goede aarde. Verschillende politici vinden zijn plannen te soft. PVV-leider Geert Wilders noemde Rutte zelfs een ‘radicale leugenaar’. Ook PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen heeft zich inmiddels bij het rijtje criticasters gevoegd. D66-leider Sigrid Kaag is positiever gestemd. 

Na het debacle omtrent verkennersgate en de uitgelekte ministerraadnotulen, is politiek Den Haag toe aan een grondige renovatie. Zo moet het onderlinge vertrouwen worden hersteld en moet er een transparantere bestuurscultuur op poten worden gezet. Ook VVD-premier Mark Rutte is deze mening toegedaan. “Ik heb daar zelf radicale ideeën over, die ik ook bij de formatie zal inbrengen. Mijn partij heeft daar radicale ideeën over”, zei Rutte daar destijds over tegen NOS en RTL Nieuws.

 

Radicale ideeën 

Deze radicale ideeën hield Mark Rutte echter nog een tijdje voor zichzelf. Tot gisteravond. Toen schoof de VVD-bewindsman namelijk aan bij Nieuwsuur, om zijn nieuwe plannen te openbaren. Zo wil hij onder andere dat de Tweede Kamer actiever wordt betrokken bij de besluitvorming. “Ik denk dat het van belang is dat als wij in de toekomst maatschappelijke akkoorden sluiten met vakbewegingen en werkgevers, dat we het altijd eerst in de Tweede Kamer moeten hebben over de hoofdlijnen en dat een kabinet niet zomaar gaat onderhandelen.”

Daarnaast wil Rutte de relatie tussen de burger en de overheid structureel verbeteren. “In de eerste plaats moeten alle organisaties in Nederland, samen met de toezichthouder, een plan maken hoe zij ervoor gaan zorgen dat de menselijke maat weer voorop komt te staan.”

De problemen van mensen gaan we niet oplossen met een dun regeerakkoord of het afschaffen van coalitieoverleg

 

“Het andere punt heeft te maken met een club die tussen het kabinet en de Tweede Kamer zit. Als mensen niet gehoord worden door overheidsinstanties kunnen ze daar contact mee opnemen. Die club kan zo zien waar zaken misgaan en dat aan het kabinet en de Kamer rapporteren”

 

Kritiek

Diverse politici vinden de plannen van Mark Rutte echter niet radicaal genoeg. Oppositieleider Geert Wilders noemde Rutte zelfs een ‘radicale leugenaar’ en sprak over een ‘zwetsverhaal’. “Dat was niks, nada, noppes. Radicale leegheid. Oplichterij. Onzeker, onrustig, nerveus. Wat een ongelooflijk slecht verhaal”, foeterde hij op Twitter.

Ook SP-leider Lilian Marijnissen had meer van de openbaring verwacht. “Het praten over een ‘nieuwe bestuurscultuur’ verhult slechts het betonrot in het systeem. Uitholling van de democratie, vermarkten wat van ons allemaal is, instituties zonder moraal. Degenen die deze problemen hebben veroorzaakt, gaan ze niet oplossen. De nieuwe Rutte is dus vooral de oude Rutte. Laat die radicale ideeën maar aan de SP over.”

 

Lilianne Ploumen

Inmiddels hebben ook Lilianne Ploumen (PvdA) en Sigrid Kaag (D66) gereageerd op de uitspraken van Mark Rutte. Ploumen vindt de plannen van de demissionaire premier niet getuigen van veel ambitie. Bij RTL Nieuws noemt ze deze ideeën ‘teleurstellend’ en ‘ver onder de maat’.

“De problemen van mensen gaan we niet oplossen met een dun regeerakkoord of het afschaffen van coalitieoverleg. Mensen zijn geknecht door de overheid, terwijl diezelfde overheid er is om mensen te beschermen. Dat moet veranderen. Dat is de allereerste opdracht en daar heb ik gisteren nog geen voorstel over gehoord.”

 

Sigrid Kaag

D66-leider Sigrid Kaag is positiever gestemd. De oud-diplomate noemt de plannen van Mark Rutte zelfs ‘een begin’. “Ze is blij dat de grootse partij in de Tweede Kamer nu een aantal belangrijke thema’s omarmt waarvoor haar en andere partijen al langer pleiten. Het gaat volgens Kaag om zaken als het dualisme en het herstel van de rechtstaat”, zo tikt de Leeuwarder Courant op.

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindrapport van informateur Herman Tjeenk Willink. Volgens Sigrid Kaag is het van groot belang dat er nu tempo gemaakt wordt met de vorming van een nieuw kabinet. Na het debat van morgen zal de kabinetsformatie naar alle waarschijnlijkheid in een nieuwe fase terechtkomen.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.