Sigrid Kaag wil maximum termijn voor premierschap: ‘Maximaal twee termijnen’

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag

Sigrid Kaag zou graag een maximum termijn voor het premierschap willen zien. Nu de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn begonnen, plaatst ze een frontale aanval op demissionair premier Mark Rutte. Volgens de D66-lijsttrekker heeft Rutte z’n langste tijd wel gehad. 

Nog zes weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen en de meeste partijen zijn al volledig in campagnemodus gegaan. Door de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen, zal deze campagne voornamelijk online plaatsvinden. De verwachting is dan ook dat de campagne zich veelal via de media zal afspelen. Zo gaf D66-lijsttrekker Sigrid Kaag een groot interview aan het Algemeen Dagblad. 

Maximum termijn

Daarin uitte ze rechtstreekse kritiek richting minister-president Mark Rutte. De VVD staat bovenaan in alle peilingen. De verwachting is dan ook dat Rutte wederom premier van Nederland zal worden na de verkiezingen van 17 maart. Hij kan daarmee de langstzittende minister-president ooit worden. Een slechte ontwikkeling zo is Sigrid Kaag van mening

“Ik vind het nooit gezond als mensen zo lang hetzelfde willen blijven doen. Dat hoor je ook terug uit het bedrijfsleven. Je kunt heel lang hetzelfde trucje blijven uitoefenen en je wordt er steeds beter in. Maar de delivery on the job wordt er niet beter van. Hetzelfde kunstje doe je steeds beter, tot je een niveau bereikt dat het niet beter wordt. Het past dan niet meer bij de tijd. Ik vind het een aantrekkelijk idee dat een premier maximaal twee termijnen mag dienen. Dat houdt iedereen fris, en het zorgt voor meer in- en uitstroom in de politiek.”

Kaag vindt dat Rutte z’n langste tijd wel gehad heeft en pleit om de haverklap voor ‘nieuw leiderschap’. Echter had ze nog niet zo lang geleden de kans om haar hierboven geformuleerde wens in vervulling te laten gaan in de Tweede Kamer. 

Henk Krol

Op 19 januari van dit jaar diende Kamerlid Henk Krol namelijk een motie in. In deze motie formuleerde hij dat ‘macht na jaren vanzelfsprekend kan worden voor de machthebber’. Hij wilde laten onderzoeken of een ‘maximale termijn voor bewindspersonen bij kan dragen aan een krachtiger democratie’. D66, de partij van Sigrid Kaag, stemde tegen de motie. Tot grote verbazing van Henk Krol.

“1. Je dient een motie in over de maximale termijn van de minister-president. 2. Die wordt overweldigend verworpen. Ook D66 stemt tégen. 3. En een week later roept de lijsttrekker van D66 precies wat ik voorstelde. 4. Daar hebben we een prijs voor. @WintermanAD

Daarnaast hoort deze vraagstelling mijns inziens helemaal niet thuis bij de politiek, maar bij de mensen in het land. Zij zouden zich moeten kunnen uitspreken of ze een maximum termijn voor bewindspersonen zien zitten. Dit was dan ook een uitstekend onderwerp geweest voor een volksraadpleging, oftewel een referendum. Laat juist dat instrument door D66-minister Kajsa Ollongren, met goedkeuring van een meerderheid in de Tweede Kamer, uit het raam gekieperd te zijn. 

Op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook