Sigrid Kaag zegeviert

Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66 Sigrid Kaag. Bron: Screenshot YouTube/D66

Het is the day after, maar de verkiezingsuitslag dreunt nog altijd na. De VVD werd weliswaar wederom de grootste partij van Nederland, maar boekte niet de grootste overwinning. Die eer kwam toe aan D66. De partij van Sigrid Kaag boekte een klinkende verkiezingszege en kreeg maar liefst 27 Kamerzetels in de schoot geworpen. Met deze uitslag gaf ze Geert Wilders het nakijken.

Na een wekenlang campagne te hebben gevoerd, is de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen eindelijk bekend. Zoals verwacht is de VVD voor de vierde keer op rij de grootste partij van Nederland geworden. Mark Rutte kan zich dus voor de vierde keer gaan opmaken om als minister-president een kabinet te leiden.

De echte strijd zou echter gestreden worden om de zilveren medaille. Welke politieke partij zou aan de haal gaan met de tweede plek? Aanvankelijk leek dat de PVV te worden. De partij van Geert Wilders bezette wekenlang de tweede plaats achter de VVD van Mark Rutte. De kiezer besloot daar echter een stokje voor te steken. Van de twintig Kamerzetels die de PVV in handen had, zijn er nog maar zeventien over. Een verlies van drie zetels.

Plek twee is door de kiezer gegeven aan D66. De partij van Sigrid Kaag kreeg na de VVD het grootste mandaat van de kiezer. Zo kregen de democraten acht zetels erbij, waardoor D66 maar liefst 27 Kamerzetels in de schoot geworpen kreeg. Een historische verkiezingsoverwinning voor Sigrid Kaag en haar team. Zo heeft de geldinjectie van techmiljardair Steven Schuurman toch zijn vruchten afgeworpen.

Desondanks stak de D66-lijsttrekker haar vreugde niet onder stoelen of banken. Nadat de eerste exitpoll werd gepubliceerd, verscheen er een foto van een op tafel dansende Sigrid Kaag. In haar overwinningsspeech maakte de oud-diplomate direct duidelijk wat er de komende jaren moet veranderen. “Het aanpakken van de klimaatramp kan niet wachten. Niemand hóeft daar op te wachten. We willen progressiever, eerlijker en vooral groener. Deze uitslag betekent dat er een grote verantwoordelijkheid op ons rust. Met dat vertrouwen gaan we heel serieus om. We zijn er klaar voor.”

Ondanks het feit dat D66 de tweede grootste partij van het land is geworden, hebben de linkse partijen forse klappen gekregen. GroenLinks, PvdA en de SP komen samen niet boven de dertig zetels uit. Nederland heeft dus ‘rechts van het midden gestemd’. Dat houdt mijns inziens in dat het merendeel van Nederland een strenger immigratie- en asielbeleid en minder bemoeienis vanuit de Europese Unie wil. Het is nu aan het nieuwe kabinet om deze wens in vervulling te laten gaan.

Update

Volgens de laatste exitpolls is D66 inmiddels van 27 naar 24 zetels gezakt. Ook de VVD levert in. Van de 36 zetels heeft de partij van Mark Rutte er momenteel nog 35 over.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook