Silvana Simons valt in de prijzen

Silvana Simons. Bron: Screenshot YouTube/BIJ1 Silvana Simons. Bron: Screenshot YouTube/BIJ1

Het lijkt er sterk op dat de ster van Silvana Simons rijzende is. Zo staat haar partij BIJ1 op één Kamerzetel in de peilingen, slaagt ze er met grote regelmaat in om op de televisie te verschijnen en is ze vandaag ook nog eens in de prijzen gevallen. Zo kreeg de BIJ1-voorvrouw vanmiddag de Ribbius Peletier-penning uitgereikt.

Het is alom bekend dat Silvana Simons bakken met ellende over haar heen krijgt. Ze maakt dan ook veel los als zij aan het woord is. Vandaag wordt ze beloond voor het feit dat ze haar mond durft open te trekken. Zo krijgt ze vanmiddag de Ribbius Peletier-penning uitgereikt.

Deze prijs is in het leven geroepen door de provincie Noord-Holland. De prijs wordt gegeven aan een vrouw die zich uitspreekt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Volgens de jury kan er echter geen misverstand bestaan over het feit dat BIJ1-lijsttrekker Silvana Simons dit jaar de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. “Ze is een voorbeeld voor de volgende generatie vrouwen en zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme”, zo tekent het Parool op.

Daarnaast draagt Simons bij aan de bewustwording over de verharding van de politiek. “De bewustwording waar zij aan bijdraagt is belangrijk. Want de verharding van het politieke debat die we de afgelopen jaren zien, kan vrouwen afschrikken om deel te nemen aan de politiek”, zegt juryvoorzitter Sybilla Dekker.

Wat er in godsnaam mis is met het voeren van een stevig debat, is natuurlijk een raadsel. Zeker omdat de bedoeling van een debat het uitwisselen van ideeën en het aandragen van oplossingen voor problemen is. Daarnaast draagt de partij van mevrouw Simons mijns inziens juist bij aan de verharding van het politieke debat.

Neem bijvoorbeeld het debat in de Amsterdamse gemeenteraad, dat ging over een jongen die bij de Nederlandse Bank werd doodgeschoten door de politie. Terwijl het onderzoek nog liep besloot mevrouw Simons alvast een voorbarige conclusie te trekken. Zo suggereerde ze dat jongeren met een donkere huidskleur meer te vrezen hebben van de politie dan andere jongeren.

Waarom uitgerekend zij deze prijs nu in ontvangst mag nemen, blijft natuurlijk gissen. Maar wie zijn wij om Silvana Simons haar moment of fame te ontnemen?! Uiteraard gunnen wij Silvana Simons deze prijs. Valt er deze maand tenminste nog iets te vieren voor de BIJ1-voorvrouw, aangezien ik niet verwacht dat ze een Kamerzetel zal bemachtigen tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook