Silvana Simons wenst niet met ‘racisten’ samen te werken

Silvana Simons. Bron: Screenshot YouTube/BIJ1 Silvana Simons. Bron: Screenshot YouTube/BIJ1

Vandaag beginnen de eerste werkzaamheden van de kersverse informateur Herman Tjeenk Willink. Alle zeventien partijen worden uitgenodigd voor een gesprek. Waar voorheen de grote partijen als eerste op audiëntie mochten komen, mogen onder de PvdA-coryfee eerst de kleine partijen opdraven. Silvana Simons beet vanochtend het spits af. De BIJ1-voorvrouw maakte direct duidelijk niet met ‘racisten’ en ‘fascisten’ te willen samenwerken. 

Na de faliekant mislukte kabinetsformatie moet PvdA-coryfee Herman Tjeenk Willink de vastgelopen onderhandelingen weer op de rails zien te krijgen. Eerder deze week werd de voormalige politicus aangesteld als nieuwe informateur. Tjeenk Willink krijgt drie weken de tijd om met een eindverslag op de proppen te komen.

Vandaag vindt de eerste werkdag van Herman Tjeenk Willink plaats. De oud-vicepresident van de Raad van State heeft de opdracht meegekregen hoe er een andere bestuurscultuur kan worden gecreëerd. Om de verhouding tussen de Tweede Kamer en de regering te herstellen, moet volgens de informateur afscheid worden genomen van regeerakkoorden. “Het hindert de tegenmacht en zet de oppositie buitenspel”, zo tikt de NOS op.

Om dat te bewerkstelligen gaat Herman Tjeenk Willink anders te werk dan zijn voorgangers. Zo mogen eerst de kleine partijen bij hem op audiëntie komen, in plaats van de grote partijen. Vanochtend was als eerste Silvana Simons aan de beurt. De BIJ1-voorvrouw heeft aangegeven niet met racistische partijen als PVV, Forum voor Democratie en JA21 samen te willen werken. “Daar doen we geen zaken mee”, liet Simons weten aan het Algemeen Dagblad.

Wel liet de BIJ1-voorvrouw zich ontvallen dat het gesprek haar beviel. “Het was heel productief, een fijn gesprek. We hebben meer tijd genomen dan de vorige keer. Dat maakt dat je dan de tijd kunt nemen om over de grote zaken en vergezichten te hebben, over een visie voor Nederland. En minder over de poppetjes. We hebben het gehad over discriminatie, antiracisme, tegenmacht.”

Het gesprek tussen Silvana Simons en de informateur vond natuurlijk plaats voor de bühne. Het is namelijk onbeleefd om een bepaalde partij links te laten liggen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het slechts bij een gesprek blijven. Een kersverse one-issuepartij die slechts één schamele Kamerzetel heeft binnengesleept, heeft natuurlijk niks te zoeken aan de onderhandelingstafel. Daarnaast past het de andere politieke partijen niet om naarstig de samenwerking te zoeken met een partij, die het ophitsen van haar eigen achterban tot kunst heeft verheven.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook