Sint-Maarten beticht Nederland van racisme

Raymond Knops. Bron: Screenshot YouTube/MinBZK Raymond Knops. Bron: Screenshot YouTube/MinBZK

Het parlement van Sint-Maarten beticht Nederland van racisme. Volgens meerdere parlementsleden stelt Nederland zich ‘neokoloniaal’ op, omtrent de coronahulp die het eiland heeft gekregen. Voor deze 30 miljoen euro wil de Nederlandse regering namelijk dat er hervormingen worden doorgevoerd. Om dit te bewerkstelligen is het Caribisch hervormings- en ontwikkelingsorgaan opgericht. Dit orgaan moet controleren of de hervormingen ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden. Het parlement is inmiddels naar de VN-rapporteur voor racisme, discriminatie en xenofobie gestapt en heeft een klacht ingediend.

Nederland leeft al tijden op gespannen voet met Sint-Maarten. Zo ruziën de twee landen regelmatig over macht en geld. Vandaag zijn we echter in een nieuw hoofdstuk aanbeland. Zo beticht Sint-Maarten Nederland ervan ‘racistisch’ en ‘neokoloniaal’ te zijn bij het verstrekken van coronahulp.

Zo hebben twaalf van de vijftien parlementariërs een officiële klacht ingediend bij de Verenigde Naties. Ze zijn naar de Speciaal Rapporteur voor racisme, discriminatie en xenofobie gestapt, omdat ze balen van het feit dat Nederland verschillende eisen heeft verbonden aan de 30 miljoen euro coronahulp die de Staat aan Sint-Maarten heeft overgemaakt.

De Nederlandse regering vindt dat er ingrijpende hervormingen nodig zijn. Op deze manier willen ze Sint-Maarten weerbaarder maken voor een volgende crisis. Daarnaast is het kabinet van mening dat er nog talloze andere problemen zijn die het eiland moet oplossen. Raymond Knops, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, is onaangenaam verrast door de ingediende klacht. Volgens hem is Sint-Maarten nog niet in staat om op eigen benen te staan.

“Ik heb moeten constateren dat Sint-Maarten op dit moment de eigen autonomie niet kan dragen”, zegt Knops in de Telegraaf. “Ik herhaal nog maar eens: ik wil hen de autonomie niet afnemen, maar juist helpen om te zorgen dat zij deze over een aantal jaren wel volledig kunnen dragen.”

Het parlement van Sint-Maarten lijkt echter een broertje dood te hebben aan de woorden van Knops. In ruil voor de 30 miljoen euro aan coronahulp, moest er een toezichtsorgaan worden opgericht. Nederland wil de leden daarvan zelf benoemen. Deze leden moeten toezicht houden of het eiland voldoende zal hervormen.

Parlementslid Grisha Heyliger-Marten is het eens met de hervormingen. Het toezichtsorgaan vormt voor haar echter een doorn in het oog. “Het voelt weer als slavernij”, zo tikt het Algemeen Dagblad op. “Alsof iemand mijn huis in loopt en me opdraagt die handdoek daar op te rapen. Doe dit, doe dat. Maar ik ben een volwassene, ik heb zelfbestuur.”

Als klap op de vuurpijl haalde Heyliger-Marten ook nog eens Zwarte Piet en de toeslagenaffaire erbij. “Ze zeggen dat het niet racistisch is, maar dat is het wel. Net zoals wat ze ons nu proberen aan te doen”, vertelde het parlementslid tegen de Washington Post.

Het is echter een utopie om te denken dat enorme geldbedragen vanzelf naar je toe komen waaien. Iedereen weet dat gratis geld niet bestaat. Zeker niet in deze wereld. We zullen zien wat de VN-rapporteur van deze kwestie vindt.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook