SP en jongerenvereniging Rood leven op gespannen voet; breuk lijkt niet ver weg te zijn

Lilian Marijnissen. Bron: Screenshot YouTube/SP Lilian Marijnissen

Het lijkt niet meer goed te komen tussen de Socialistische Partij (SP) en haar eigen jongerenvereniging Rood. De jongeren willen de geroyeerde Olaf Kemerink terug als voorzitter van hun vereniging, maar die wens kan niet op goedkeuring rekeningen van de SP. De partij heeft Kemerink namelijk eerder geroyeerd omdat hij banden met communistische groeperingen zou hebben.

Voor wie denkt dat het gedonderjaag omtrent de jongerenafdeling van een politieke partij enkel weg is gelegd voor nieuwe bewegingen zoals Forum voor Democratie, zit goed mis. Ook bij gevestigde partijen die al jarenlang in de Tweede Kamer zitten blijft het managen van de jongerenvereniging een groot struikelblok.

Zo is er al geruime tijd gedonderjaag bij de Socialistische Partij (SP). De partij van Lilian Marijnissen leeft namelijk op gespannen voet met haar eigen jongerenvereniging, genaamd Rood.

Olaf Kemerink

Vorig jaar werd Olaf Kemerink door de partijtop van de SP geroyeerd. De 21-jarige Kemerink raakte in opspraak omdat hij banden zou hebben met communistische groeperingen. Het hoofdbestuur van de Socialistische Partij sprak zelfs over ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten‘. Na het royement werd hij door de leden van Rood alsnog verkozen als voorzitter van de jongerenbeweging.

De partijtop van de Socialistische Partij greep hard in. Dat resulteerde in een aantal royementen. “We zijn gekke Henkie niet en laten de jongerenvereniging niet kapen door communisten”, zei partijvoorzitter Jannie Visscher over deze kwestie tegen het Algemeen Dagblad.

Daar bleef het echter niet bij. Naast het wegsturen van een aantal leden van de jongerenafdeling, besloot de partijtop direct alle banden met Rood te verbreken en werd de geldkraan dichtgedraaid. Volgens het AD loopt Rood hierdoor 180.000 euro per jaar mis.

Na Kemerinks royement is hij dus geen voorzitter meer van de jongerenvereniging. De SP slaagt er echter niet in de geest weer terug in de fles te krijgen. Volgens de Volkskrant heeft Rood namelijk laten weten dat ze een terugkeer van Kemerink als voorzitter verlangen.

“Als het niet lukt om binnen de SP te draaien, ga je kijken naar andere mogelijkheden”, legt Rood-interimvoorzitter Arina Amma daar uit. “Ik heb in het telefoongesprek (met SP-voorzitter Jannie Visscher) vooral geprobeerd om een spiegel voor te houden, en gezegd: als je nader tot elkaar wilt komen, denk dan goed na.”

Algemene Ledenvergadering

Rood organiseert volgende maand een Algemene Ledenvergadering. Volgens de Volkskrant willen ze een verandering in de statuten teweeg brengen, om zo de terugkeer van Kemerink te bewerkstelligen.

‘Het bestuur gaat een wijziging van de statuten voorstellen die het mogelijk maakt om dispensatie te verlenen aan de twee geroyeerde bestuursleden. Zij hoeven dan niet meer noodzakelijk lid te zijn van de SP. Als de leden dat voorstel aannemen, kunnen Kemerink en De Rooij op dezelfde vergadering opnieuw aantreden in het Rood-bestuur’, zo schrijft de krant.

Kortom: alle ingrediënten voor een politieke soap zijn aanwezig bij de SP. Mocht Rood erin slagen om Kemerink weer terug te krijgen als voorzitter, dan lijkt een eventuele hereniging met de SP definitief van de baan te zijn.