SP wil niet dat premier of koning afreizen naar Qatar voor WK voetbal

Sadet Karabulut. Bron: Screenshot YouTube/SGP Sadet Karabulut. Bron: Screenshot YouTube/SGP

Meerdere politieke partijen zetten grote vraagtekens bij het WK voetbal in Qatar van volgend jaar. De ChristenUnie en D66 zien het liefst een boycot voor het aankomende voetbalfestijn. Dat gaat de SP wat te ver, maar de partij van Lilian Marijnissen heeft wel kenbaar gemaakt dat Nederland geen vertegenwoordigers naar Qatar moet sturen. Deze partij diende vandaag een motie in om onze koning of premier niet naar het WK voetbal af te laten reizen. Vandaag wordt er over deze motie gestemd.

Een groot deel van Nederland kleurt oranje als het Nederlands elftal een wedstrijd op een EK of WK speelt. Helaas wist Oranje zich niet te kwalificeren voor het EK in 2016 en het WK in 2018. Onder leiding van Ronald Koeman plaatste het Nederlands elftal zich eindelijk weer eens voor een internationaal eindtoernooi, namelijk voor het EK in 2020. Dit feest ging helaas niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.

In 2022 staat het WK in Qatar voor de deur. Het Nederlands elftal moet zich eerst nog kwalificeren voor dit toernooi, maar als dat lukt wil de Socialistische Partij (SP) echter niet dat onze koning of minister-president naar het voetbalfestijn afreist.

Qatar, de organisator van het WK, is namelijk al geruime tijd in opspraak. Dat land is al tien jaar bezig met de voorbereidingen van het voetbaltoernooi. Zo moesten er nieuwe stadions worden gebouwd om het WK überhaupt mogelijk te maken. Volgens de Engelse krant The Guardian stierven de afgelopen tien jaar meer dan 6500 arbeidsmigranten bij de bouw van de nieuwe stadions.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Reden genoeg voor de SP om eens flink op het orgel te gaan. De partij van fractievoorzitter Lilian Marijnissen is van mening dat onze koning of minister-president niet mogen afreizen naar Qatar om het WK voetbal bij te wonen. Om dit te bewerkstelligen diende Kamerlid Sadet Karabulut een motie in. Ze is niet voor een voetbalverbod, maar vindt wel dat er een statement moet worden afgegeven.

“Wij gaan niet over de vraag of Oranje daar straks gaat voetballen, maar wel over wie we er naartoe sturen als Nederland deelneemt. De inzet van onze motie is dat we geen officiële vertegenwoordigers sturen”, zo tikt RTL Nieuws op uit de mond van Karabulut.

De SP is echter niet de enige partij die grote vraagtekens zet bij de omstreden aanpak van Qatar. De ChristenUnie en D66 gaan zelfs een stapje verder. Deze partijen vinden dat het Nederlands elftal überhaupt niet naar Qatar moet afreizen om daar te strijden voor de wereldtitel.

“Als je in m’n hart kijkt, en het gaat over Qatar, dan zou ik het liefst een boycot willen van het WK. Het is met bloed gebouwd”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over deze kwestie bij de NOS op 3. “We dansen straks op graven van 6500 mensen, die in de hoop dat ze een beter leven zouden krijgen door daar te werken en vervolgens de dood hebben gevonden. M’n hart breekt.” Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66, deelt diezelfde mening. “Ik ben het ermee eens. Er moet ergens een lijn worden getrokken.”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook