Staatssecretaris Blokhuis ziet RIVM-maatregelen wel zitten

Staatssecretaris Paul Blokhuis. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie Staatssecretaris Paul Blokhuis. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM de opdracht gegeven om te onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden, in de strijd tegen overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Het instituut raadpleegde verschillende universiteiten en kennisorganisaties voor dit onderzoek. Het eindresultaat kan staatssecretaris Paul Blokhuis wel bekoren.

Na de afgelopen verkiezingen en de faliekant mislukte kabinetsformatie, zouden we bijna vergeten dat de overheid zich maar wat graag met ons leven wil bemoeien. Zo bracht het RIVM gistermiddag weer eens een advies uit. Om problematisch alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan, moet alcohol enkel nog in slijterijen worden verkocht.

Het is een van de vele betuttelende maatregelen waar het RIVM mee op de proppen komt. Zo moet er volgens de experts ook een suikertaks komen op bepaalde soorten (fris)drank. Als klap op de vuurpijl moeten er zo min mogelijk plekken zijn waar fastfood wordt verkocht. Daarnaast moeten de accijnzen op drank en tabak worden verhoogd.

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) heeft wel oren naar de betuttelende maatregelen. Volgens de ChristenUnie-bewindsman staat er nog niks vast, maar hij flirt wel met de aangedragen ideeën. Volgens de Telegraaf ziet Blokhuis wel iets in een suikertaks en een minimumprijs voor alcohol.

Met deze betuttelende maatregelen gaat de overheid op de stoel van de bevolking zitten. Niemand zit te wachten op een regering die namens ons bepaalt wat we wel of niet mogen eten, roken en drinken. Natuurlijk zijn alcohol en overgewicht een probleem, maar er bestaat ook nog zoiets als zelfverantwoordelijkheid. Deze vrijheid dreigt met deze RIVM-maatregelen met voeten getreden te worden. Helaas hebben de politieke patjepeeërs dat zelf nog niet door.

Laat de overheid eerst maar eens bewerkstelligen dat een handjevol appels goedkoper wordt dan een broodje bapao. Zelfs daar slaagt de Haagse regentenkliek niet in. Laat staan het uitvoeren van deze draconische maatregelen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook