Stembureaulid maakt ‘grap’ PVV- en FVD-stemmen te verscheuren

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in volle gang. Van maandag 15 maart tot en met woensdag 17 maart zijn de stembussen geopend. Het is van het grootste belang dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen. Daarvoor worden stembureaumedewerkers ingezet. Deze medewerkers zijn verantwoordelijk voor het tellen van de stemmen. In Rotterdam is er echter ophef ontstaan omtrent een stembureaulid. Op Instagram plaatste ze een bericht waarin ze, weliswaar als grap, aangaf stemmen op PVV en FVD te zullen verscheuren.

De stemlokalen hebben eindelijk hun deuren geopend. Tot aanstaande woensdag kunnen miljoenen kiezers hun stem uitbrengen op een politieke partij naar eigen voorkeur. De verkiezingen zijn de kroonjuwelen van de democratie. Het is dan ook van het grootste belang dat er een eerlijke stembusgang wordt georganiseerd, waar alle schijn van verkiezingsfraude gemeden moet worden.

Sinds de opkomst van verschillende sociale media zoals Twitter, Instagram en Facebook, wordt er niet meer onder stoelen of banken geschoven op welke partij de kiezer zijn of haar stem heeft uitgebracht. Zo kan je Twitter niet meer openen of je ziet wel een foto van iemand die zojuist op een politieke partij heeft gestemd. Helaas doen ook stembureaumedewerkers mee aan deze nieuwe trend.

Zo is er vandaag ophef ontstaan in Rotterdam. Een vrijwilliger die tijdens de verkiezingen op stembureau Argonautenweg werkt, heeft op Instagram een bericht gepost. “Als je op Thierry of Geert stemt, verscheuren we je stembiljet. Kusjessss”, stond er bij de foto. Deze Instagram-post heeft voor de nodige opschudding gezorgd. Zelfs zodanig dat de gemeente Rotterdam zich genoodzaakt voelde om deze mevrouw uit haar functie te ontheven.

“De gemeente heeft per direct het stembureaulid de wacht aangezegd. De gemeente zet haar niet meer in. We hebben haar gevraagd de social media post onmiddellijk te verwijderen. De neutraliteit van onze stembureaumedewerkers moet buiten kijf staan”, zo liet de gemeente weten op Twitter.

Volgens de desbetreffende medewerkster zou het hier gaan om een grap. Dat zal ongetwijfeld het geval zijn, maar door dergelijke teksten in functie uit te spreken, laat deze mevrouw blijken dat ze totaal niet door heeft hoe belangrijk haar werk als stembureaumedewerker is. Deze mensen zijn namelijk verantwoordelijk voor het tellen van de stemmen. Als je dan te kennen geeft iedere stem op FVD of PVV ‘te verscheuren’, heb je het totaal niet begrepen.

Daarnaast wordt hierdoor natuurlijk ook het vertrouwen van de kiezers geschonden. Wie zal de kiezers van FVD en PVV, die op dat desbetreffende stembureau hun stem hebben uitgebracht, nu nog kunnen overtuigen dat dergelijke gebeurtenissen niet zullen plaatsvinden? Met dergelijke uittingen wordt het vertrouwen van de kiezer in het democratische proces geschonden. Terwijl iedereen dat hardnekkig probeert te voorkomen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook