Strafrechtelijk onderzoek naar Thierry Baudet

Baudet tijdens de verkiezingscampagne. Bron: Screenshot YouTube/FVD Baudet tijdens de verkiezingscampagne. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Het is algemeen bekend dat FVD-leider Thierry Baudet niet vies is van een relletje hier en daar. Maar volgens het Openbaar Ministerie heeft hij het nu toch echt te bont gemaakt. Zo was Baudet eerder deze week op Urk om campagne te voeren. Daar zouden meerdere coronaregels aan de laars zijn gelapt. Zo waren er honderden mensen aanwezig, schudde Baudet talloze handen en at hij een visje in een restaurant. Er wordt nu onderzocht of er daadwerkelijk strafbare feiten zijn gepleegd.

Thierry Baudet is een meester in het veroorzaken van ophef. Na het gedonderjaag omtrent de JFVD, het beruchte etentje in Tiel en zijn omstreden uitlatingen in WhatsApp-groepen, heeft de Forum voor Democratie-leider het nu wel heel bont gemaakt. Het Openbaar Ministerie start namelijk een strafrechtelijk onderzoek in naar het bezoek van Baudet aan Urk.

Dit heeft te maken met de verkiezingscampagne van Forum voor Democratie. Als een van de enige partijen besluit Thierry Baudet toch het land in te trekken om stemmers te werven. Dat doet hij met de zogeheten ‘vrijheidskaravaan’. Deze vrijheidskaravaan rijdt door heel het land. Mensen kunnen daarnaar toe komen om vragen te stellen aan Baudet of andere kopstukken van de partij. Dit fenomeen wordt allemaal in de buitenlucht georganiseerd.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

De vrijheidskaravaan streek onlangs ook neer op Urk. Het is allang geen geheim meer dat Thierry Baudet absoluut geen voorstander is van de huidige coronamaatregelen. Hij hekelt dan ook om de haverklap de 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht. Op Urk zouden sommige van deze regels niet nageleefd zijn. Zo waren er honderden mensen aanwezig, gaf Baudet veel Urkers een hand en at hij met zijn team een visje in een restaurant.

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft vandaag kenbaar gemaakt een strafrechtlijk onderzoek te starten richting Thierry Baudet. “Alle feiten gaan op een rijtje gezet worden. Of we tot vervolging overgaan ligt onder meer aan wat daaruit komt”, zegt OM-woordvoerder Mary Hallebeek tegen het Algemeen Dagblad. “Vervolging is ook onder meer afhankelijk van of Baudet bijvoorbeeld besprongen is door anderen en hij er zelf niet veel aan kan doen of dat hij bewust de regels heeft overtreden.”

Forum voor Democratie heeft bij diezelfde krant al gereageerd op deze kwestie. De partij wil echter nu nog geen inhoudelijk antwoord geven. “We wachten het onderzoek af alvorens te reageren, maar zien de uitkomsten met veel vertrouwen tegemoet.” Een mooiere campagnestunt zou je haast niet kunnen wensen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook