Teleurstelling over ‘radicale ideeën’ van Mark Rutte

Mark Rutte bij Nieuwsuur. Bron: Screenshot NPO/Nieuwsuur/NOS-NTR Mark Rutte bij Nieuwsuur. Bron: Screenshot NPO/Nieuwsuur/NOS-NTR

Na verkennersgate en de uitgelekte ministerraadnotulen waren bijna alle politieke partijen het erover eens, dat er een transparantere bestuurscultuur op poten gezet moet worden. Ook demissionair minister-president Mark Rutte was die mening toegedaan. De VVD-leider liet zelfs weten over radicale ideeën te beschikken die dit doel moeten verwezenlijken. Gisteravond openbaarde hij deze ideeën bij Nieuwsuur. Zijn plannen konden echter niet op ieders goedkeuring rekenen.

Gisteren liet demissionair minister-president Mark Rutte hoogstpersoonlijk een bommetje vallen in politiek Den Haag. Na verkennersgate en de uitgelekte ministerraadnotulen heeft het onderlinge vertrouwen een flinke deuk opgelopen. Bijna alle partijen zijn het erover eens dat er een transparantere bestuurscultuur gerealiseerd moet worden. Rutte gaf zelf te kennen dat hij daarover radicale ideeën had. In plaats van deze ideeën te openbaren in de Tweede Kamer, koos de VVD-leider voor een solo-optreden bij Nieuwsuur.

 

Nieuwsuur first

Na het beruchte formatiedebat ontving de demissionaire premier een telefoontje van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Daarin deed Segers een aantal vraagstukken uit de doeken die hij belangrijk vindt. “Zoals macht en tegenmacht, de bestuurscultuur. Ik heb daar zelf radicale ideeën over, die ik ook bij de formatie zal inbrengen. Mijn partij heeft daar radicale ideeën over”, zei Rutte er destijds over tegen NOS en RTL Nieuws.

Wat een ongelooflijk slecht verhaal

 

Die radicale ideeën besloot Mark Rutte nog een tijdje voor zichzelf te houden. Tot gisterochtend. Toen werd namelijk aangekondigd dat de VVD-leider bij Nieuwsuur ging zitten, om zijn radicale ideeën te openbaren. Deze actie kon niet op goedkeuring rekenen van de Tweede Kamer. Het parlement vond het nogal vreemd dat de demissionaire premier koos voor een solo-optreden bij Nieuwsuur, in plaats van eerst de Tweede Kamer te informeren.

Verschillende journalisten waren het volmondig eens met de Tweede Kamer. Ton F. van Dijk was één van hen. “Als ik @Vera_Bergkamp was zou ik namens de 150 Kamerleden #Rutte nog voor de geplande uitzending van @Nieuwsuur naar de @2eKamertweets laten komen om het parlement als EERSTE te informeren over de nieuwe bestuurscultuur. Wat is dit?”, vroeg hij zich af op Twitter

 

Gesprek met Omtzigt

Gisteravond was het eindelijk zo ver. VVD-voorman Mark Rutte schoof rond 21.45 uur aan bij Mariëlle Tweebeeke. Het eerste deel van het interview was vooral een terugblik op verkennersgate, de uitgelekte ministerraadnotulen en de kwestie Pieter Omtzigt. Rutte gaf toe contact te hebben gehad met het CDA-Kamerlid, met de vraag of hij openstond voor een gesprek. “Ik heb onlangs sms-contact met hem gehad en hij is bereid tot een gesprek. Maar hij moet eerst nog wat verder herstellen voordat het gesprek kan plaatsvinden”, deelde hij mede.

Pieter Omtzigt besloot op zijn beurt een aantal berichten op Twitter te versturen, om deze uitspraken ietwat te verduidelijken. Volgens de Twentenaar ontving hij de sms afgelopen zondag, een dag voordat Rutte bij Nieuwsuur zou aanschuiven. “Mark Rutte heeft mij gisteren per SMS aangegeven dat hij een gesprek wil met mij, bij voorkeur aanstaande vrijdag. Ik heb geantwoord dat ik altijd tot een gesprek bereid ben, maar dat het op dit moment niet lukt dit soort gesprekken te voeren.”

 

Radicale ideeën

Tot slot kwamen de radicale ideeën van Mark Rutte aan bod. Volgens criticasters waren deze ideeën echter helemaal niet zo radicaal. Toch presenteerde Rutte een aantal nieuwe plannen. Zo wil hij onder andere dat de Tweede Kamer actiever wordt betrokken bij de besluitvorming. “Ik denk dat het van belang is dat als wij in de toekomst maatschappelijke akkoorden sluiten met vakbewegingen en werkgevers, dat we het altijd eerst in de Tweede Kamer moeten hebben over de hoofdlijnen en dat een kabinet niet zomaar gaat onderhandelen.”

Volgens Rutte is dit voornemen echter niet de belangrijkste verandering. “Voor mij is de belangrijkste relatie die tussen burger en uitvoering. Daar gaat ook de toeslagenaffaire over. In de eerste plaats moeten alle organisaties in Nederland, samen met de toezichthouder, een plan maken hoe zij ervoor gaan zorgen dat de menselijke maat weer voorop komt te staan.”

Laat die radicale ideeën maar aan de SP over

 

“Het andere punt heeft te maken met een club die tussen het kabinet en de Tweede Kamer zit. Als mensen niet gehoord worden door overheidsinstanties kunnen ze daar contact mee opnemen. Die club kan zo zien waar zaken misgaan en dat aan het kabinet en de Kamer rapporteren.”

 

Teleurstelling

Verschillende politici zijn echter zwaar teleurgesteld over de radicale ideeën van Mark Rutte. Zij hadden er meer van verwacht. Oppositieleider Geert Wilders noemde Rutte zelfs een ‘radicale leugenaar’ en sprak over een ‘zwetsverhaal’. “Dat was niks, nada, noppes. Radicale leegheid. Oplichterij. Onzeker, onrustig, nerveus. Wat een ongelooflijk slecht verhaal”, foeterde hij op Twitter.

Ook SP-leider Lilian Marijnissen had meer van de openbaring verwacht. “Het praten over een ‘nieuwe bestuurscultuur’ verhult slechts het betonrot in het systeem. Uitholling van de democratie, vermarkten wat van ons allemaal is, instituties zonder moraal. Degenen die deze problemen hebben veroorzaakt, gaan ze niet oplossen. De nieuwe Rutte is dus vooral de oude Rutte. Laat die radicale ideeën maar aan de SP over.”

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook.