Theo Hiddema is blij uit de politiek vertrokken te zijn

Theo Hiddema in de Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/FVD Theo Hiddema aan het woord in de Tweede Kamer.

Voormalig FVD-Kamerlid Theo Hiddema is dolblij dat hij is vertrokken uit de nationale politiek. Hij heeft de deur van het Binnenhof achter zich dichtgetrokken en keerde terug op het oude nest: de advocatuur. Daar voelt de voormalig politicus zich weer als een vis in het water.

Eind vorig jaar barstte de bom bij Forum voor Democratie. In een artikel van het Parool werd duidelijk dat er extreemrechtse ideeën werden geuit, in WhatsApp-groepen die waren gelieerd aan de jongerenafdeling van Forum, de JFVD. Partijprominent Annabel Nanninga vond dat er te weinig werd gedaan aan dit probleem. Ze besloot om Thierry Baudet de rug toe te keren en vertrok met dichtslaande deuren bij FVD.

Vrij snel daarna barstte de bom opnieuw. Op het beruchte etentje in Tiel vloog partijleider Thierry Baudet flink uit de bocht. Volgens een brief van toenmalig kandidaat-Kamerlid Nicki-Pouw Verweij, grossierde Baudet die avond in schunnige uitspraken. Zo beweerde hij dat het coronavirus ‘de wereld in was geholpen door George Soros om onze vrijheid af te nemen’.

Deze gebeurtenissen vormden de basis voor een leegloop bij Forum voor Democratie. Partijprominenten als Joost Eerdmans, Annabel Nanninga en Eva Vlaardingerbroek besloten om FVD te verlaten. Ook Theo Hiddema had het wel gezien. “Ik heb mijzelf politiek arbeidsongeschikt verklaard. Dit vanwege opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde”, zo liet de strafpleiter in een brief weten die werd voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib.

Op 24 december besloot Hiddema echter terug te keren bij Forum voor Democratie. Hij zou fungeren als lijstduwer en wilde zo ‘op eigen kracht‘ proberen weer de Tweede Kamer in te komen. Na amper twee weken deelde Hiddema echter mede dat hij de partij wederom zou verlaten. Hij kon zich niet vinden in de standpunten omtrent het coronabeleid van zijn partij.

Na de politiek heeft Theo Hiddema besloten om terug te keren op het oude nest, de advocatuur. Hij is dolblij met z’n vertrek uit politiek Den Haag. Na ruim drie jaar op het Binnenhof rondgeslenterd te hebben, was de pijp leeg. “Ik kan het niet meer”, legt Hiddema uit tegenover Quote. “Ik heb er het geduld niet meer voor. Mijn temperament is er niet op ingericht om urenlang gewichtloze woordenbrijen aan te horen.”

Ondanks alle perikelen omtrent zijn voormalige partij, hangt Hiddema nog steeds de standpunten van FVD aan. “Ik sta nog helemaal achter het gedachtegoed van Forum voor Democratie. En het leiderschap Baudet, de partij kan niet zonder. Dat is zo klaar als een klont. Hij verdient het niet om als een onmens te worden afgeschilderd.”

Toch gaf Theo Hiddema toe de teloorgang van Forum voor Democratie met lede ogen aan te zien. “We stonden op 26 zetels. De campagne daarvoor was een feest. Iedereen kon tegen z’n buurman zeggen dat ze op FVD stemden, was geen enkel probleem. Dat momentum zijn we kwijt. Dat moet je weer terugverdienen door alsmaar jezelf te profileren als iemand die deugt. Daar heb ik geen zin in.”

En dus heeft Theo Hiddema (76) besloten weer terug te keren naar de advocatuur. De strafpleiter is blij dat hij geen politicus meer hoeft te zijn en geniet van zijn nieuwe werkzaamheden. “Het speelveld is eerlijk en daar wordt je op afgerekend. Als je wint is dat met kracht van argumenten, op basis van het dossier. Dat is een eerlijk en overzichtelijk spel.”

Het is natuurlijk eeuwig zonde dat iemand als Theo Hiddema de deuren van het Binnenhof achter zich dicht heeft getrokken. Vriend en vijand waren het erover eens dat de strafpleiter een markante persoonlijkheid was die met geheel eigen invalshoeken het politieke debat kon verrijken. De debatten op het Binnenhof zullen er in de toekomst zeker niet beter op worden.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook