Theo Hiddema keert wederom terug bij FvD

Theo Hiddema. Bron: Screenshot YouTube/FVD Theo Hiddema. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Theo Hiddema keert voor de tweede keer terug bij Forum voor Democratie (FvD). De strafpleiter zal namens de partij van Thierry Baudet plaatsnemen in de Eerste Kamer. Hiddema keert naar eigen zeggen terug bij FvD, omdat de partij ‘zo’n wonderschoon programma heeft’. 

Na het gedonderjaag bij Forum voor Democratie besloot Theo Hiddema zijn partij de rug toe te keren. Dat deed de strafpleiter meerdere keren. Na het gesodemieter bij de JFVD en het beruchte etentje in Tiel, waar partijleider Thierry Baudet grossierde in de meest krankzinnige uitspraken, had Hiddema er schoon genoeg van. Hij schreef een brief naar toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib, waarin hij zichzelf ‘arbeidsongeschikt‘ verklaarde.

Tijdens de kerstdagen keerde Theo Hiddema echter terug op het oude nest. De markante politicus sloot zich weer aan bij Forum. Dit keer niet als running mate van Thierry Baudet, maar als lijstduwer. Hiddema wilde naar eigen zeggen ‘op eigen kracht’ weer de Tweede Kamer in komen. Deze terugkeer was echter van korte duur, aangezien Hiddema zich niet kon vinden in het coronastandpunt van Forum voor Democratie. De advocaat was blij de politiek verlaten te hebben.

Tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, kwam partijleider Thierry Baudet echter stevig onder vuur te liggen. Het dieptepunt vond plaats bij Jinek. Jaïr Ferwerda was voor de uitzending bij Theo Hiddema op bezoek geweest. De strafpleiter deed een aantal opmerkelijke uitspraken. “Ik was nog psychologisch in de ban van de eerdere schok. Er kwam zoveel lelijkheid op mij af. Die appjes waren niet fraai. Wat moet ik met die racistische drek om mij heen? Daar heb ik helemaal geen zin in.”

Na deze schetsvertoning besloot Hiddema zijn voormalige partijleider uit de brand te helpen. Hij nam een audioboodschap op die eindeloos werd herhaald tijdens de verkiezingscampagne. “Wat Baudet gister bij Jinek is overkomen is ronduit schunnig. Mensonterend. Ikzelf ben neergezet als afvallige, omdat ik zijn racistische appjes niet zou kunnen verdragen. Dat beeld klopt niet. Thierry is geen racist. Ik weet dat als geen ander. Ik blijf FvD steunen. Thierry Baudet verdient een klinkende overwinning. Zorg daarvoor op komende woensdag. Tot ziens.”

Gisteravond openbaarde NRC Handelsblad dat Theo Hiddema opnieuw terugkeert bij Forum voor Democratie. De strafpleiter neemt namens de partij van Thierry Baudet plaats in de Eerste Kamer. FvD heeft in de Senaat nog een zetel te goed van JA21, omdat Nicki-Pouw Verweij de overstap maakt naar de Tweede Kamer. Hiddema keert naar eigen zeggen terug omdat FvD ‘een wonderschoon programma heeft’. “Daar heb ik nooit afstand van genomen”, zegt de advocaat tegenover de krant. Alle aantijgingen die richting partijleider Thierry Baudet zijn gemaakt neemt hij met een korreltje zout. “Ze noemen hem ‘racist’, ‘vrouwvijandig’, dat soort bullshit… nou, daar heb ik me nooit wat van aangetrokken.”

Hiddema staat naar eigen zeggen te popelen om de Eerste Kamer te bestormen. “Ik wil een spaak in het wiel steken van krachteloze wetgeving.” De advocaat wil echter niet te veel tijd kwijt zijn aan de bijbehorende rompslomp. “De Eerste Kamer verschaft mij dat genoegen ook, want het is maar één dag vergaderen per week. Ik hoef niet meer mijn kostbare tijd te verdoen door naar het plafond te koekeloeren.”

De vraag kan direct worden opgeworpen wanneer Theo Hiddema besluit weer op te stappen. Binnen een dag? Een week? Misschien een maand? Het zou tenslotte niet de eerste keer zijn. Met de terugkeer van Hiddema is politiek Den Haag weer een kleurrijke politicus rijker. Alleen jammer dat dit stemmenkanon zich wederom heeft aangesloten bij een achenebbisj partij als Forum voor Democratie.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook