Theo Hiddema niet blij met omstreden Bevrijdingsdag-poster

Theo Hiddema. Bron: Screenshot YouTube/FVD Theo Hiddema. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Theo Hiddema is niet te spreken over de omstreden Bevrijdingsdag-poster die afgelopen weekend werd gepubliceerd op social media, waar onder andere de naam van Forum voor Democratie onder stond. Bij radiozender BNR noemde hij het affiche ‘smakeloos’ en ‘heel stom’. 

Afgelopen weekend slaagde Forum voor Democratie (FvD) er wederom in om een golf van verontwaardiging te veroorzaken. Deze week staat namelijk in het teken van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 en 5 mei herdenken wij alle slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vieren we de vrijheid die zij ons schonken. De partij van Thierry Baudet is echter van mening dat Nederland helemaal niet zo vrij meer is, vanwege de strenge coronamaatregelen. Om dat standpunt kracht bij te zetten publiceerde FvD een omstreden Bevrijdingsdag-poster op social media.

Deze poster leverde een stortvloed aan verontwaardigde reacties op. Het affiche suggereert namelijk dat de vrijheid die Nederland kent sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, vanaf 2020 is afgeschaft. “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. 1945-2020”, zo is er van de poster af te lezen. Bij het jaartal 2020 staat een overlijdenskruisje. Onder de poster staan verschillende namen van onder andere Viruswaarheid, Nederland in Verzet en Forum voor Democratie.

 

Verontwaardigde politici

De Bevrijdingsdag-poster schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Zowel bij diverse politici als in de samenleving. Zo had PvdA-leider Lilianne Ploumen geen goed woord over voor het misselijkmakende affiche. “Walgelijk en fouter dan fout”, schreef de 58-jarige politica op Twitter. Voormalig partijleider Lodewijk Asscher was het volmondig met haar eens. “Ziedend. Hierom. Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren.”

Ik begrijp dat je de vrijheidsbeperkende maatregelen in breder verband wil zien, maar jat dan niet het logo van de 4 – 5 mei- beweging

Ook de SP was niet te spreken over de omstreden Bevrijdingsdag-poster. Partijleider Lilian Marijnissen betitelde het affiche als ‘walgelijk’. “Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt.” Haar partijgenoot Peter Kwint maakte er minder woorden aan vuil. “Wat een smeerlappen zijn het toch ook.”

 

CIDI

Zelfs het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat opkomt voor de belangen van Israël en Joden, sprak zich over deze kwestie uit. “Het is misplaatst”, zei directeur Hanna Luden tegen Hart van Nederland. “Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum van sensatie zoeken om hun punt te maken. Het is ongehoord en onacceptabel. Het getuigt van heel veel disrespect naar iedereen die de oorlog heeft meegemaakt.”

Het bleef echter niet bij het geven van kritiek. Het CIDI is namelijk van mening dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangifte tegen Forum voor Democratie moet doen, vanwege het misbruiken van een officieel logo. “Dat zou ik de organisatie zeker willen adviseren”, liet een woordvoerder weten in het Algemeen Dagblad. “Hier wordt op een hele nare, cynische wijze misbruik gemaakt van een van de belangrijkste dagen van het jaar. Laat dit alsjeblieft Kamerbreed streng veroordeeld worden. Wij krijgen hier echt een heel naar gevoel van, bah!”

 

Theo Hiddema

Zelfs FvD-Senator Theo Hiddema heeft zich inmiddels bij het rijtje van verontwaardigde politici gevoegd. Na meerdere keren vertrokken te zijn bij Forum voor Democratie, keerde de strafpleiter vorige maand terug bij de partij van Thierry Baudet. Dit keer als lid van de Eerste Kamer. Hij noemt de poster ‘smakeloos’ en ‘heel stom’.

“Ik begrijp dat je de vrijheidsbeperkende maatregelen in breder verband wil zien, maar jat dan niet het logo van de 4 – 5 mei- beweging”, zegt Hiddema bij radiozender BNR. “En breng zodoende niet het leed van de Joden in relatie met de ongemakken van corona.”

Daarnaast gaf Theo Hiddema te kennen een signaal te willen afgeven richting de Forum voor Democratie-fractie in de Tweede Kamer. “Dat we dit niet pikken, want het straalt ook op ons af.” De roemruchte strafpleiter heeft echter besloten geen conclusies aan deze kwestie te verbinden.

 

Update

Ook FvD-Kamerlid Wybren van Haga heeft afstand genomen van alle vergelijkingen tussen de Tweede Wereldoorlog en corona. Dat deed hij donderdagmiddag tijdens het debat over de testsamenleving. “Dat is niet met elkaar te vergelijken. Ik vind het om meerdere redenen onverstandig om dat te doen. Het is een ongelooflijk pijnlijke kwestie voor heel veel mensen.”

Update

In tegenstelling tot Theo Hiddema en Wybren van Haga blijft partijleider Thierry Baudet wel achter de omstreden Bevrijdingsdag-poster staan.

Steun uw favoriete magazine! Met slechts €1 per maand kunt u nieuwe content mogelijk maken. Doneer daarom aan The Politics Post. Volg ons ook op Twitter en Facebook