Thierry Baudet en Tjeenk Willink botsen over referenda

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Informateur Herman Tjeenk Willink moet de vastgelopen kabinetsformatie weer op de rails zien te krijgen. Hij nodigt alle fractievoorzitters uit voor een gesprek. Vandaag zijn de acht grootste partijen aan de beurt. Thierry Baudet mocht zich als eerste bij de nieuwe informateur melden. De leider van Forum voor Democratie sprak over een goed gesprek, maar beide heren werden het niet eens over de invoering van referenda. 

Na de faliekant mislukte kabinetsformatie moet Herman Tjeenk Willink het beschadigde vertrouwen zien te herstellen. De kersverse informateur heeft bij zijn benoeming een belangrijke opdracht meegekregen. Hij moet onderzoeken hoe er een nieuwe bestuurscultuur op poten kan worden gezet. Waar voorheen de grootste partijen als eerste mochten opdraven voor een gesprek, was het gisteren de beurt aan de kleine partijen. BIJ1, BBB, 50Plus, Denk, SGP, JA21, Volt, ChristenUnie en de PvdD mochten allemaal op audiëntie komen bij Herman Tjeenk Willink.

Waardeert u dit kritische geluid? Aarzel niet en doe een donatie aan The Politics Post!

Vandaag staat de tweede ronde op het programma. Als eerste ontving de nieuwe informateur verkiezingswinnaar Thierry Baudet. Hoewel de Forum voor Democratie-voorman tien minuten te laat arriveerde, was hij niet te beroerd om de pers te woord te staan. “Het Kamerwerk is totaal overbodig. Alles is van te voren al afgekaart. Dat zagen we deze week ook weer met de verkiezing van de nieuwe voorzitter. Onze democratie werkt niet goed en dat komt door die coalitieakkoorden. Ik ga tegen de kartelkardinaal zeggen dat dat nou eens afgelopen moet zijn”, zei een getergde Baudet tegen het Algemeen Dagblad.

Na afloop van het gesprek gaf Thierry Baudet toe de nieuwe informateur onderschat te hebben. “Er zit meer in dan ik dacht”, liet hij zich ontvallen tegenover de verzamelde pers. Toch werden beide heren het niet eens over een speerpunt van FvD, namelijk referenda. Waar Baudet geldt als een warm pleitbezorger van referenda, ziet Herman Tjeenk Willink dat niet zitten. “Hij wil op grote thema’s een beginselakkoord en dan mag de Kamer gaan pruttelen. Ik wil juist het principedebat voeren. Wij denken diametraal verschillend.”

Over een ander thema lijken de twee kemphanen het wel eens te zijn. Om een andere bestuurscultuur te creëren, moeten volgens Herman Tjeenk Willink regeerakkoorden geminimaliseerd worden. “Het hindert de tegenmacht en zet de oppositie buitenspel”, zo tikte de NOS op uit de mond van de nieuwe informateur.

Vrijwel alle partijen zijn het erover eens dat dikke regeerakkoorden hun langste tijd gehad hebben. Een goede zaak, aangezien zo’n dichtgetimmerd regeerakkoord ervoor zorgt dat oppositiepartijen vier jaar lang buitenspel worden gezet. Wellicht dat een bescheiden regeerakkoord oppositiepartijen eindelijk de kans geeft om zich actief te bemoeien met de beleidsvoering. Het zal in ieder geval voor meer spontaniteit en flexibiliteit zorgen in de vastgeroeste politieke kaasstolp.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook