Thierry Baudet komt terug op uitspraken over volmachten

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Vorige week slaagde Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet er opnieuw in om ophef te veroorzaken. Zo verscheen er een campagnefilmpje waar Baudet zijn volgers zou hebben opgeroepen om zoveel mogelijk stemmen per volmachtiging te bemachtigen. Het ronselen van stemmen is echter verboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot direct een onderzoek in te stellen naar de uitspraken van de FVD-voorman. Tijdens een interview met Sven Kockelmann kwam hij terug op zijn eerdere uitspraken.

Thierry Baudet is een meester in het creëren van ophef. Het lijkt er sterk op hoe meer de Tweede Kamerverkiezingen in zicht komen, hoe meer hij in opspraak raakt. Zo publiceerde Elsevier Weekblad een artikel met screenshots van racistische appjes, start het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar Baudet omdat hij in Urk de coronaregels aan zijn laars zou hebben gelapt en riep hij vorige week in een campagnefilmpje zijn achterban op om zoveel mogelijk stemmen per volmacht te bemachtigen.

“Als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het zo belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven. Mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn, die willen misschien wel een volmacht geven en dan kun je dus toch meermaals stemmen. Dus één persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen”, zei Thierry Baudet op het filmpje.

Het ronselen van stemmen is echter strafbaar in Nederland. Het desbetreffende filmpje is inmiddels offline gehaald. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten om de uitspraken van Thierry Baudet te onderzoeken. Daarnaast geeft de FVD-leider stelselmatig aan de peilingen niet te vertrouwen. Volgens hem zijn de vier zetels die zijn partij momenteel worden toegedicht, te weinig.

Sven Kockelmann besloot Thierry Baudet hierover eens stevig aan de tand te voelen. Tijdens het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1, kwam Baudet terug op zijn eerdere uitspraken. Zo had zijn oproep vooral het doel om zijn achterban te ‘enthousiasmeren’. “Dat wil ik rechtzetten”, begon Baudet zijn verhaal.

“Er zijn heel veel stemmers, ook onder onze leden, die wel willen stemmen op Forum voor Democratie, maar die dat op een of andere manier niet kunnen doen. Ik wil ook helemaal niet mensen onder druk zetten. Ik wil wel onze leden enthousiasmeren om als mensen in hun omgeving niet kunnen of willen stemmen, om dan die machtiging te accepteren.”

Tijdens het interview maakte Baudet erg duidelijk dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om zijn kiezers op te roepen zoveel mogelijk volmachten te ronselen. De FVD-lijsttrekker riep zijn volgers dan ook op om dat vooral niet te doen. Nou, weten we dan ook weer. Het wachten is waarschijnlijk op een volgende rel.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook