Thierry Baudet opnieuw onder vuur vanwege ‘racistische uitlatingen’

Thierry Baudet. Bron: Screenshot Twitter/FVD Thierry Baudet komt met reactie op EW-artikel.

Thierry Baudet en andere kopstukken van Forum voor Democratie maken zich volgens Elsevier Weekblad (EW) schuldig aan racistische uitlatingen in WhatsApp-groepen. EW heeft de hand weten te leggen op een aantal schokkende screenshots en aangekondigd deze te publiceren. Het weekblad zelf spreekt over ‘kwalijke dampen die opstijgen’.

Vorig jaar werd Forum voor Democratie opgeschrikt door antisemitische berichten in appgroepen, die gelieerd waren aan de jongerenafdeling van de partij: de JFVD. In de publicatie van het Parool werd duidelijk dat er in die appgroepen nazifoto’s werden gepubliceerd en extreemrechtse ideeën werden geuit. Partijprominent Annabel Nanninga vond dat er te weinig aan dit probleem gedaan werd en verliet FVD met dichtslaande deuren.

Vrij snel daarna vond het beruchte etentje in Tiel plaats. De toenmalige top tien van de kandidatenlijst, minus Theo Hiddema, kwamen daar bij elkaar om de campagnestrategie voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen te bespreken. Volgens een brief van Nicki Pouw-Verweij, de toenmalige nummer drie op de kieslijst van Forum, grossierde Baudet die avond in het maken schokkende opmerkingen. Zo zou hij hebben gezegd ‘dat het coronavirus in de wereld is gebracht door George Soros’ en zou hij aan hebben gegeven dat ‘ongeveer iedereen die hij kent een antisemiet zou zijn’. Baudet ontkende al deze aantijgingen.

Na het etentje in Tiel explodeerde de boel binnen Forum voor Democratie. Veel partijprominenten besloten op te stappen en FVD kreeg te maken met een leegloop. Joost Eerdmans en Annabel Nanninga waren twee van die prominenten die besloten om te vertrekken. Ze richtten een eigen partij op, genaamd JA21. Veel oud-FVD’ers zijn inmiddels overgestapt naar die partij.

Vandaag komt Thierry Baudet echter weer onder vuur te liggen. Elsevier Weekblad wist de hand te leggen op screenshots van WhatsApp-groepen waarin onder andere Thierry Baudet en verschillende kandidaat-Kamerleden zich bevonden. Volgens EW oreerde Baudet bijvoorbeeld weer over het IQ van bepaalde bevolkingsgroepen. “100 is het GEMIDDELDE. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid.” Baudet zou ook hebben gevraagd: “Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt”? “Hell no”, antwoordde Gideon van Meijeren, nummer zes op de kandidatenlijst.

Niet alleen Thierry Baudet maakt zich volgens Elsevier Weekblad schuldig aan racistische opmerkingen. Ook andere kopstukken, zoals Andreas Bakir, nummer 17 op de kieslijst, kunnen er wat van. “Ik haat negers niet ze hoeven niet allemaal dood ofzo. Ik heb wel een voorkeur of mag dat ook niet meer? Ik heb geen last van de negers in Afrika als ze maar daar blijven.”

Nog voordat het EW-artikel (online) was gepubliceerd, verscheen er een filmpje op het twitter-account van Forum voor Democratie. Op dat filmpje is partijleider Thierry Baudet te zien die met een reactie komt op de screenshots. “Het kartel is natuurlijk als de dood voor onze opkomst. We stijgen in de peilingen en dus gaan ze proberen, met allerlei technieken, om spaken in onze wielen te steken. Ik ga er niet eens meer op in.”

Elsevier Weekblad zegt de desbetreffende screenshots te gaan publiceren. Mocht worden aangetoond dat deze uitspraken daadwerkelijk zijn gedaan, is dat natuurlijk niet meer goed te praten. Baudet heeft zichzelf en zijn partij volledig buiten het politieke speelveld geplaatst. Welke partijen zouden er nu nog in godsnaam willen samenwerken met Forum voor Democratie?! Dit is mijns inziens dan ook een goed moment om de handdoek in de ring te gooien, op te stappen en de politiek te verlaten.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook