Thierry Baudet wil initiatief nemen in formatie na winst

Thierry Baudet tijdens de verkiezingscampagne. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet tijdens de verkiezingscampagne. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Nu het grootste deel van de verkiezingsuitslag steeds duidelijker begint te worden, gaat ook het grote formatiespel van start. Welke partijen willen met elkaar een kabinet vormen om Nederland te besturen? Het ligt nu al voor de hand dat de twee grootste partijen van Nederland, VVD en D66, met elkaar de samenwerking zullen aangaan. Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet is echter van mening dat de partijen die winst hebben geboekt het initiatief in de formatie moeten nemen.

Ondanks het feit dat de VVD voor de vierde keer op rij de grootste partij van Nederland is geworden en het D66 van Sigrid Kaag 24 Kamerzetels heeft binnengesleept, zijn beide partijen niet de grootste winnaar van deze verkiezingen geworden. Die eer kwam toe aan Forum voor Democratie. Thierry Baudet is er namelijk in geslaagd om zijn partij te verviervoudigen. FvD is van twee naar maar liefst acht Kamerzetels gegroeid volgens de voorlopige prognoses.

Geen enkele andere partij slaagde erin om een winst van zes zetels te boeken. Partijleider Thierry Baudet stak zijn trots dan ook niet onder stoelen of banken. “Fantastisch”, zei Baudet vanmiddag bij aankomst voor het Tweede Kamergebouw tegen de verzamelde media. “Wij zijn de grote winnaar van de verkiezingen. En volgens mij mogen winnaars altijd het initiatief nemen in de formatie.”

“We zijn verviervoudigd. Met zes zetels zijn wij de grootste winnaar. Er is geen enkele andere partij die zoveel gewonnen heeft. We hebben een waanzinnige campagne gevoerd. Het was ontzettend mooi om te doen en we gaan de kiezers die op ons hebben gestemd natuurlijk geweldig vertegenwoordigen.”

De kans dat Forum voor Democratie daadwerkelijk zal plaatsnemen in een nieuw kabinet, is natuurlijk nihil. Zeker omdat VVD-lijsttrekker Mark Rutte, die wederom de grootste is geworden, de partij van Thierry Baudet heeft uitgesloten vanwege racistische appjes. Wel zoekt Baudet nadrukkelijk verbroedering met JA21, de afsplitsers van Forum die hij tijdens de verkiezingscampagne steevast de ‘Judas Alliantie’ noemde.

“Wat moet ik erover zeggen? Deze partij vertegenwoordigt een bepaald soort kiezer. Dat zijn andere kiezers die op FvD hebben gestemd, denk ik. In een democratie is dat ook goed. Ik vind het jammer dat het op deze manier is gegaan. Er zijn natuurlijk hele lelijke dingen gebeurd. Maar wat mij betreft trekken we een streep, laten we het verleden achter ons en gaan we gewoon normaal met elkaar aan het werk.”

Het feit dat Thierry Baudet na al het gedonderjaag binnen zijn partij en omtrent zijn eigen persoon, met slechts acht zetels kans maakt om deel te nemen aan een nieuwe regering, sterkt mij in de gedachte dat hij volledig in een droomwereld leeft. Volledig opgesloten in zijn eigen bubbel. Met deze voorlopige verkiezingsuitslag in de hand en het feit dat Mark Rutte FvD heeft uitgesloten, is de kans natuurlijk nihil dat Forum voor Democratie ook maar iets in de melk te brokkelen zal krijgen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook