Thierry Baudet wint nipt van Van Haga

Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD Thierry Baudet. Bron: Screenshot YouTube/FVD

Forum voor Democratie behaalde vorige week een klinkende verkiezingsoverwinning. De partij van Thierry Baudet kreeg zes zetels erbij en komt momenteel op acht Kamerzetels te staan. Vanochtend werd ook duidelijk hoe de individuele verhoudingen binnen FvD liggen. Zo haalde Wybren van Haga bijna evenveel stemmen op als partijleider Baudet.

De stemmen zijn inmiddels geteld en de politieke partijen weten hoeveel invloed ze zullen hebben. Het blijft echter een voorlopige verkiezingsuitslag. De Kiesraad zal eind deze maand de officiële verkiezingsuitslag kenbaar maken. De voorkeurstemmen spelen hierbij een belangrijke rol. Als een politicus voldoende stemmen heeft opgehaald, kan hij of zij alsnog in de Tweede Kamer terechtkomen. Voorkeurstemmen kunnen ervoor zorgen dat een politicus die buiten de boot valt, stevig in het zadel geholpen wordt.

In november vorig jaar presenteerde Forum voor Democratie haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wybren van Haga was een opvallende naam op die lijst. Eerder dat jaar werd Van Haga met veel remoer uit de VVD gezet. Hij besloot zijn zetel mee te nemen. De parlementariër ging als eenmansfractie aan de slag in de Tweede Kamer.

Wybren van Haga bleek een goede klik met Thierry Baudet te hebben. De twee fracties werkten prettig met elkaar samen. Toch liet Baudet aan RTL Nieuws weten dat hij niets van zetelrovers moest hebben. “Wij moeten niets hebben van zetelrovers. Dat vinden wij niet kunnen. Het is onacceptabel. Daar gaan we ook niet mee marchanderen.”

Uiteindelijk sloot Van Haga zich toch aan bij Forum voor Democratie. Hij bekleedde plek acht op de kieslijst. Na de implosie bij FvD, en de daaropvolgende leegloop, kwam Wybren van Haga op plek twee terecht.

Het flamboyante duo slaagde erin om een spectaculaire verkiezingscampagne te voeren. Deze campagne wierp dan ook z’n vruchten af. Forum voor Democratie werd de grootste winnaar van de verkiezingen. De partij van Thierry Baudet kreeg zes zetels erbij en staat momenteel op acht Kamerzetels.

Wybren van Haga heeft zich inmiddels ontpopt tot een onmisbare kracht bij Forum voor Democratie. Van Haga is enorm populair bij de eigen achterban. Dat beeld werd bevestigd door de uitslagen van de voorkeurstemmen. Zo wint Thierry Baudet maar nipt van zijn running mate. Volgens het ANP kreeg Baudet 223.876 stemmen en Wybren van Haga 221.371. Een verschil van slechts 2505 stemmen.

Toch best knap dat een grijze muis als Wybren van Haga erin geslaagd is om zichzelf te ontpoppen tot een waar stemmenkanon. Daarmee vult hij het gat wat stemmentrekker Theo Hiddema achterliet na zijn vertrek bij Forum voor Democratie. We weten tenslotte allemaal dat het vervangen van een stemmenkanon een vrijwel onmogelijke opgave is in politiek Den Haag.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook.