Turkije gestart met onderzoek naar Geert Wilders vanwege tweets

Geert Wilders. Bron: Screenshot YouTube/PVVpers Geert Wilders

De hoofdaanklager in Turkije is een onderzoek gestart naar Geert Wilders, vanwege verschillende Twitterberichten die de oppositieleider heeft geplaatst. Een jaar geleden deed president Erdogan al aangifte tegen de PVV-leider, omdat Wilders een cartoon had geplaatst waarop de Turkse president werd afgebeeld als terrorist. Gisteren was het weer raak.

Het moge duidelijk zijn dat Geert Wilders geen warme gevoelens koestert jegens Turkije en president Erdogan. Na de migratiedeal met Turkije, die werd afgesloten om de toenmalige vluchtelingencrisis in te perken, waarschuwde de PVV-leider Mark Rutte meerdere keren ‘om Erdogan niet te vertrouwen‘.

Vorig jaar sloeg echter definitief de vlam in de pan tussen Erdogan en Geert Wilders. De PVV-leider publiceerde op Twitter een cartoon van Erdogan, die werd afgebeeld als ‘terrorist’. Diezelfde tekst werd ook boven de cartoon neergezet. Turkije liet weten niet gediend te zijn van de tweet. De Turkse minister Çavuşoğlu haalde dan ook hard uit naar Geert Wilders. “Ze proberen een premie te verdienen via de islam en xenofobie. Het is tijd om ’stop’ te zeggen tegen Europa’s verwende, fascistisch ingestelde politici.”

Wilders trok zich op zijn beurt niks aan van deze teksten en besloot om de tweet te laten staan. Later werd bekend dat president Erdogan in Ankara officieel aangifte tegen Geert Wilders heeft gedaan, wegens belediging. Nadat dit nieuws wereldkundig werd gemaakt, reageerde oppositieleider Geert Wilders voor de camera van De Telegraaf. Hij noemde Erdogan onder meer een ‘tiran’ en maakte zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting.

“De man bluft niet. Als hij zegt je te gaan vervolgen, dan zal hij dat waarschijnlijk ook doen. Het Openbaar Ministerie (in Turkije) luistert naar hem. Dit raakt rechtstreeks de vrijheid van meningsuiting. Niet alleen van mij, maar van iedereen die in Europa kritiek heeft op de heer Erdogan.”

Ook minister-president Mark Rutte had geen goed woord over voor de aangifte van Erdogan en besloot het vrije woord te verdedigen. “Ik heb een boodschap voor president Erdogan”, begon Rutte zijn relaas tegenover de NOS. “In Nederland beschouwen wij de vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed. Daar horen cartoons bij. Ook cartoons van politici. Een aangifte tegen een Nederlandse politicus, die mogelijk zelfs zou kunnen leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting, is niet acceptabel.”

Gister plaatste Geert Wilders echter weer een aantal tweets over Turkije en Erdogan, waar hij de Turkse president opnieuw betitelde als ‘terrorist’. Dat deed hij na aanleiding van een uitgelekte nota van De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), over de negatieve invloed die de koers van Erdogan heeft op ons land. Turkse media hebben vandaag naar buiten gebracht dat de hoofdaanklager van start is gegaan met een onderzoek naar Geert Wilders.

Wilders heeft in ieder geval geen goed woord over voor de acties van Erdogan en wil dat demissionair minister-president Mark Rutte zijn spierballen laat zien. Hij pleitte gisteren al voor harde sancties tegen Turkije. “Erdogan heeft zelfs aangifte tegen me gedaan in Turkije en wil me daar achter de tralies. Het wordt tijd dat Rutte lef toont en de terrorist Erdogan aanpakt, zijn invloed in NL stopt, Turkije uit de NAVO zet en de Turkse ambassadeur uitwijst!”

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook