Twan Huys pakt Thierry Baudet aan: ‘U goochelt met cijfers waar niets van klopt’

Thierry Baudet bij Buitenhof. Bron: Screenshot Buitenhof/YouTube/FvD Thierry Baudet bij Buitenhof.

Thierry Baudet is er weer eens in geslaagd om ophef te veroorzaken. Na zijn dubieuze tv-optreden bij het programma Buitenhof, kwam nog geen dag later ander nieuws naar buiten over de FvD-fractievoorzitter. Zo weigerde hij, ondanks de regels, zijn handen te desinfecteren bij Omroep Max.

Het gedonderjaag omtrent de persoon Thierry Baudet houdt maar niet op. Iedere keer als hij op televisie te zien is, slaagt Baudet erin om de hele goegemeente over zich heen te krijgen. Zo zat hij dit weekend bij het televisieprogramma Buitenhof. Daar werd hij geïnterviewd door Twan Huys.

Geen oversterfte

In eerste instantie ging het interview over de klimaatcrisis. Het gesprek sloeg echter al snel om naar corona. Baudet had zijn eigen statistieken meegnomen en probeerde Twan Huys uit te leggen dat er geen sprake is van oversterfte door het coronavirus. “Als je gewoon kijkt naar 2020. Er is nauwelijks oversterfte geweest, als je het compenseert met het jaar 2019.”

Bij het uitspreken van deze zin besloot presentator Twan Huys de FvD-leider te onderbreken. “U zit toch lastig in de cijfers”, zei Huys tegen Baudet. “Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft deze week daarover gerapporteerd. In 2020 zijn er 15.000 mensen meer overleden dan in de jaren daarvoor.” Baudet was het daar niet mee eens en toverde een papiertje uit zijn zak waar een aantal grafieken op stonden die het tegendeel moesten bewijzen.

Twan Huys wist dat dit de verdedigingsstrategie van Forum voor Democratie was en deelde mede dat hij deze grafieken voorgelegd had aan het CBS. “Zij zeggen dat dit onzin is en dat er wel degelijk sprake van oversterfte is in Nederland als gevolg van de coronacrisis.” Vervolgens betichtte Twan Huys Baudet ervan dat hij ‘goochelde met cijfers waar echt niets van klopt’.

Omroep Max

Nog geen dag later kreeg Thierry Baudet het opnieuw te verduren. Omroep Max-baas Jan Slagter bracht in De Volkskrant naar buiten dat de leider van Forum voor Democratie zijn handen niet wilde desinfecteren voor een tv-interview. Concrete namen wilde Slagter niet noemen, maar hij gaf wel een grote hint. “Ik zeg alleen dat hij gek is op zakjes lavendel.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus is Jan Slagter behoorlijk streng op het naleven van de coronamaatregelen. Als de omroepbaas bij het interview aanwezig was geweest, had hij Thierry Baudet zelfs tegengehouden. “Hij zei dat hij afgeleid zou raken van de geur van dat desinfectiespul. Hij is uiteindelijk wel binnengekomen, omdat mijn gastvrouw verbouwereerd was door zijn reactie: hij liep gewoon langs haar. Als ik er was geweest, was ik voor hem gaan staan.”

Kortom: het is Thierry Baudet weer gelukt om binnen enkele dagen veel ophef te veroorzaken. De vraag kan echter worden opgeworpen of dat de functie van een politicus moet zijn, als het land midden in een grote crisis zit.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook