Tweede Kamer gooit bedenktijd abortus overboord

Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/NOS Tweede Kamer. Bron: Screenshot YouTube/NOS

De Tweede Kamer heeft gisteren voor een motie gestemd die de bedenktijd van vrouwen voor abortus wil schrappen. Vrouwen die definitief hebben besloten om abortus te plegen, worden eerst verplicht naar huis gestuurd met vijf dagen bedenktijd. Onderzoek wijst echter uit dat deze bedenktijd veelal als belastend wordt ervaren.

Het vraagstuk omtrent abortus is zowel in binnen- als buitenland een gevoelig onderwerp. Zo speelt deze kwestie ook Polen en Amerika. Veel vrouwen die besluiten om naar een abortuskliniek te gaan, worden in sommige gevallen uitgescholden door mensen die vinden dat abortus een misdaad is.

De Tweede Kamer is echter niet in het leven geroepen om lastige onderwerpen te vermijden. Zo stond gisteren het afschaffen van de bedenktijd voor abortus op de agenda. Vrouwen die uiteindelijk kiezen voor een abortus, krijgen vijf dagen de tijd om zich te bedenken.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook

Abortus valt officieel onder de Wet afbreking zwangerschap (Wafz). Deze wet is vorig jaar geëvalueerd door onderzoeksbureau Pro Facto en het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. Een van de grote conclusies was dat deze bedenktermijn vaak wordt ervaren als belastend.

De Tweede Kamer besloot gisteren om deze bedenktermijn uit het raam te kieperen. 119 Kamerleden van de 150 stemden voor de motie die ervoor moet zorgen dat de bedenktijd wordt geschrapt. VVD, PVV, SP, D66, Partij voor de Dieren, 50Plus, Forum voor Democratie, Krol en Van Kooten stemden voor deze motie. CDA, Denk, ChristenUnie en SGP stemden tegen.

GroenLinks en de PvdA waren de initiatiefnemers. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet is dan ook blij met deze brede steun. “Dit is een mooie en sterke stap in het verstevigen van het recht voor vrouwen om zelf op hun eigen tempo en eigen manier keuzes te kunnen maken”, zegt ze tegenover de NOS.

Er zit echter nog wel een addertje onder het gras. Het demissionaire kabinet heeft namelijk aangegeven niets meer aan deze wet te veranderen, zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. De motie mag dan wel aangenomen zijn, het blijft echter de vraag hoe het volgende kabinet hierover denkt en wanneer deze motie zal worden uitgevoerd.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook