Tweede Kamer tegen kabinet: ‘Erken Armeense genocide’

Joël Voordewind. Bron: Screenshot YouTube/ChristenUnie Joël Voordewind in een filmpje van de ChristenUnie.

De Tweede Kamer roept het kabinet op om de Armeense genocide te erkennen. Het kabinet spreekt zelf vaak over ‘de kwestie van de Armeense genocide’. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dient donderdag een motie in die het kabinet oproept om de Armeense genocide te erkennen. Hij kan op steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Ruim honderd jaar geleden, tussen 1915 en 1917, werden er door het Ottomaanse Rijk tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs vermoord. Meer dan honderd jaar na dato ligt deze kwestie uiteraard nog steeds gevoelig, vooral in Turkije. En ook in Nederland is het laatste woord hier nog niet over gesproken.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet eindelijk eens de Armeense genocide erkent. Het kabinet spreekt stelselmatig over ‘de kwestie van de Armeense genocide’. Onbegrijpelijk, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Drie jaar geleden heeft de Tweede Kamer zelf de Armeense genocide erkent. Het kabinet blijft echter achter. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind kan het niet begrijpen. “Een volkerenmoord, die de Nederlandse regering nog steeds niet als zodanig erkent. Die schroom is absurd.”

“Ook in 2021 voelen de Armeniërs de dreiging van het Turkije van Erdogan. De Turkse leider steunde Azerbeidzjan vorig jaar nog in de strijd tegen de Armeniërs Nagorno-Karabach. Deze agressie moet een halt worden toegeroepen. Om verzoening te bevorderen en herhaling in de toekomst te voorkomen, is het allereerst van groot belang dat landen zich helder uitspreken.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met Voordewind eens. PVV, CDA, SP, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Forum voor Democratie en de onafhankelijke Kamerleden Krol en Van Kooten-Arissen steunen hem hierin. Aankomende donderdag zal Voordewind een motie indienen die het kabinet oproept om de Armeense genocide te erkennen. Bovengenoemde partijen zullen deze motie steunen, zo is de verwachting.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook