Tweede Kamer voorstander van parlementaire enquête toeslagenaffaire

Renske Leijten. Bron: Screenshot YouTube/SP

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander om een parlementaire enquête in te stellen na aanleiding van de toeslagenaffaire. Een meerderheid steunt daarmee het verzoek van SP-Kamerlid Renske Leijten. Volgens haar moet deze kwestie tot op de bodem worden uitgezocht.

Het debacle omtrent de toeslagenaffaire heeft vele wonden veroorzaakt. Door een grootschalige fraudejacht van de Belastingdienst, zijn meerdere mensen op een zwarte lijst terecht gekomen. Ze werden bij het maken van de eerste de beste fout direct bestempeld als fraudeur. Duizenden ouders moesten de gehele kinderopvangtoeslag terugbetalen, waardoor ze in financieel zwaar weer terecht kwamen. Het resulteerde in meerdere schulden en veel persoonlijk leed.

Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) beten zich vast in dit dossier en slaagden erin om de beerput te openen. Er werd zelfs een parlementaire ondervragingscommissie opgetuigd. Deze schreef uiteindelijk een rapport, genaamd ‘ongekend onrecht‘. Volgens de conclusies van dat rapport zijn duizenden ouders door de overheid in de steek gelaten.

Nu is Renske Leijten van mening dat er een parlementaire enquête moet komen. Zo’n enquête geldt als het zwaarste middel dat kan worden inzetten, om bepaalde informatie boven tafel te krijgen. Het SP-Kamerlid wil dat de beerput volledig opengetrokken wordt. “Het is een onvermijdelijke stap”, zegt Leijten tegen het Algemeen Dagblad. “De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) heeft lang niet alles onderzocht. Er moet ook gekeken worden naar het onrechtmatig selecteren op nationaliteit en fraudeopsporing door andere overheidsdiensten. Maar ook naar de Tweede Kamer.”

Dat wil ze omdat ook de Tweede Kamer een rol in dit geheel zou kunnen hebben. Zij bedenken en maken tenslotte regels die door het kabinet, mits deze regels door beide Kamers wordt goedgekeurd, uitgevoerd en gehandhaafd dienen te worden. “Het gaat erom dat we de systemen blootleggen die van burgers die een foutje maken meteen fraudeurs maken. Dat gaat dus niet alleen over de belastingdienst, maar ook over andere uitvoeringsorganisaties. En hoe persoonsgegevens zijn gedeeld met andere overheidsdiensten. Welke andere risicoselectie er naast de nationaliteit is gemaakt.”

Het voorstel om een parlementaire enquête in te stellen, kan inmiddels op goedkeuring rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Zo steunen CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie, Denk, 50plus, Henk Krol en Femke Merel Van Kooten-Arissen het SP-voorstel. En dat is ook niet meer dan logisch. Er zijn grove fouten gemaakt, de omvang van dit probleem is gigantisch en dit zaakje lijkt met de dag erger te stinken. Alle reden dus om de onderste steen boven water te krijgen.

Nog meer scherpe analyses en op de hoogte blijven van het politieke nieuws? Dat kan! Volg ons op Twitter en Facebook